Ziua Sfântului Gheorghe, ”Purtătorul de biruință”

0
200
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este cinstit pe 23 aprilie. S-a născut în Capadocia și este numit „Purtător de biruință”. Sfântul Mucenic Gheorghe a fost ofițer superior în garda imperială, însă pentru că a refuzat porunca împăratului Dioclețian de a se închina zeilor păgâni, a fost supus la felurite chinuri. Sfântul Gheorghe nu a răspuns răului cu rău. Dimpotrivă, a învins răutatea și ura celor care doreau să-i ucidă pe crestini, cu iubirea cu care Hristos a biruit moartea. Nu s-a revoltat, ci liniștit a așteptat momentul decapitării sale. Această moarte jertfelnică arată puterea credinței, dar și puterea unirii cu Hristos Cel jertfelnic.
Chinurile la care a fost supus și răbdarea lor până la moarte, îl fac pe Sfântul Gheorghe un „Mare Mucenic” al Bisericii. A primit moartea martirică prin decapitare în ziua de 23 aprilie 303. După patimile sale a fost înmormantat în Țara Sfântă, în orașul Lida. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost cinstit în mod deosebit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei. Chipul Sfântului Gheorghe a fost imprimat pe toate steagurile de luptă. Un astfel de steag este prezent la Mănăstirea Zografu din Muntele Athos. Pe acest steag se află și rugăciunea Sfântului Ștefan cel Mare către Sfântul Gheorghe: „O, luptătorule și biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați, bucurie nespusă, primește de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Țării Moldovei. Păzește-l pe el neatins în lumea aceasta și în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin„.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul multor biserici de parohie și mănăstiri, dar și ocrotitorul Armatei Române.
La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe.
sursa:crestinortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ