Ziua maghiarilor de pretutindeni

0
91
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Maghiarii de pretutindeni sărbătoresc, astăzi, 15 martie, ziua lor. Evenimentul marchează data izbucnirii la 1848 a revoluţiei ungare împotriva Imperiului Habsburgic.
În proclamaţia redactată în acele zile, se solicita democraţie parlamentară, egalitatea tuturor cetăţenilor sub aspect civic şi confesional, impozite echitabile, libertatea presei şi eliberarea deţinuţilor politici. În scânteia revoluţiei s-a văzut sfârşitul regimului absolutist. Cu sprijin armat ţarist, mişcările pașoptiste au fost înăbuşite. Sărbătoarea este celebrată atât în Ungaria, cât şi în comunităţile de maghiari din diaspora.
În România, conform ultimului recensământ din anul 2011, populaţia de etnie maghiară înregistrată a fost de 1.227.600, ceea ce reprezintă 6,5% din populaţia ţării noastre, iar în Făgăraș, au fost înregistrați 1056 de cetățeni de etnie maghiară, 3,44% din populația Făgărașului.
Cu ocazia Zilei Maghiarilor de pretutindeni, într-un comunicat, Premierul Nicolae Ciucă, îi asigură pe maghiari, de respectul său personal şi al Guvernului României faţă de identitatea şi valorile acestei comunităţi, subliniind că „anii de pandemie şi recentele provocări pe care le traversăm împreună ne aduc şi mai aproape, împărtăşind aceste momente grele, prin solidaritate între noi şi mai ales faţă de prietenii şi vecinii noştri ucraineni, care au ales să se refugieze la noi din calea războiului”.
sursa foto:digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ