Ziua Imnului

0
26
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ziua-imn-drapel-soldZiua naţională a imnului a fost sărbătorită într-un cadru festiv şi la Făgăraş. Evenimentul a avut loc pe platoul din curtea Centrului de Instruire pentru Infanterie şiVânători de Munte. La sărbătoare au participat, alături de militarii din garnizoana Făgăraş, autorităţile locale, reprezentanţii ai Poliţiei, Jandarmeriei şi veteranilor de război.

Despre semnificaţia evenimentului a vorbit primarul Făgăraşului şi comandantului Centrului de Instruire. A urmat apoi intonarea imnului naţional care a stârnit emoţie prin rândurile celor prezenţi.
,,Deşteaptă-te române!” scris de Andrei Mureşanu a purtat iniţial denumirea de „Un răsunet“. Poemul a fost cântat în timpul Revoluţiei de la 1848, pe muzica psalmilor lui Anton Pann. „Deşteaptă-te române!” a fost un cântec drag românilor, de-a lungul timpului, pentru că s-a intonat în timpul momentelor cruciale din istoria neamului: Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial şi Al Doilea Război Mondial. Instituirea sa ca imn naţional, după 1989, a venit de la sine, pentru că mesajul său energic şi mobilizator a rămas mereu actual, înfruntând timpul şi epocile.
ziua-imn-oficPentru toţi cei prezenţi, sărbătoarea imnului naţional are o semnificaţie deosebită. Pentru militarii de astăzi însă, imnul înseamnă biruinţă. ,,Întotdeauna am definit cuvântul imn ca un cântec de biruinţă. Dacă o să analizaţi versurile imnului naţional o să constataţi că pentru noi, militarii, chiar e un cântec de biruinţă. Este ceea ce ne motivează astăzi ca militari, în afară de jurământ, să ne simţim mai români, mai responsabili”, a declarat comandantul Centrului de Pregătire a Infanteriei din Făgăraş, locotenent-colonelul Vasile Roman.
Festivitatea care a marcat la Făgăraş Ziua Imnului s-a încheiat, ca orice festivitate de gen, cu defilarea militarilor.
Lavinia GHEORGHE

LĂSAȚI UN MESAJ