Ziua Armatei Române

0
191
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ziua-armatei-pluton„Jur să-mi apăr patria!“ au spus sâmbătă, 24 octombrie, cei mai tineri militari ai Centrului deIinstruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte. Cursanţii au depus jurământul într-o zi specială pentru toţi militarii, Ziua Armatei Române. La festivitate au participat, alături de militarii centrului, oficialităţi locale şi un numeros public. Tot cu ocazia Zilei Armatei Române, militarii de lai Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte au organizat un concurs de tragere cu armamentul de infanterie, concurs la care i-au invitat să se întreacă pe reprezentanţii autorităţilor din municipiu, dar şi pe cei ai presei.

ziua-armatei-popiFestivitate emoţionantă
Evenimentul a debutat cu cuvântul de salut al locţiitorului comandantului unităţii, după care a urmat slujba religioasă. Momentul cel mai aşteptat de majoritatea celor prezenţi a fost depunerea jurământului militar de către soldaţii voluntari.
Pentru toţi cei care îmbracă zilnic haina militară, aceasta a fost o zi deosebită. „Această zi are o dublă semnificaţie. În primul rând, e ziua noastră, a militarilor, o zi în care ne manifestăm aşa cum ştim noi, ne bucurăm, poate chiar ne relaxăm, dar, în acelaşi timp, e şi momentul în care să evocăm fapte şi eroi care şi-au dat viaţa pentru ca noi să trăim într-o ţară liberă”, a declarat locţiitorul comandantului Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte, lt.col Gheorghe Banciu.

ziua-armatei-drapel„Ziua de astăzi are o dublă semnificaţie. În primul rând, este ziua în care, câţiva dintre militarii noştri depun jurământul, dar în acelaşi timp dorim să marcăm şi faptul că în 25 octombrie, toţi militarii români sărbătoresc Ziua Armatei Române”, a declarat maiorul Liliana Stoian, purtătorul de cuvânt al unităţii.

Alături de militari, la festivitate au fost prezenţi şi edilii oraşului. „Pentru Făgăraş şi pentru România, Ziua Armatei e deosebit de importantă. Pe de-o parte, îi comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru ţară, pe de altă parte cred că trebuie să îi cinstim pe militarii actuali şi armata ţării noastre şi să le spunem La mulţi ani!” a declarat primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc.

Deputatul PNL de Făgăraş, Gheorghe Gabor, s-a aflat în mijlocul militarilor din oraşul nostru şi a avut numai cuvinte de laudă la adresa Armatei Române. „Armata română a jucat un rol deosebit de important în viaţa poporului român. Ea a fost cea care întotdeauna a apărat integritatea statului, a apărat suveranitatea lui prin eroism, dăruire, prin sacrificii şi acest lucru trebuie să fie remarcat de toată populaţia României. Trebuie să aducem un omagiu celor care au căzut pe câmpurile de luptă şi să-i încurajăm pe tinerii care astăzi sunt în rândurile forţelor armate”, a declarat deputatul PNL Gheorghe Gabor.

Părinţii militarilor care au depus jurământul le-au fost alături la cest emoţionant moment al carierei lor. Mai emoţionaţi decât soldaţii, părinţii abia şi-au găsit cuvintele pentru a exprima ceea ce au simţit în această zi festivă. „Sunt foarte emoţionat. Retrăiesc astăzi, alături de fiul meu, perioada în care eram şi eu militar”, „Emoţiile parcă sunt mai mari decât în perioada în care eu depuneam acest jurământ. Fiica mea este astăzi aici în rândurile militarilor, iar noi, ca părinţi, suntem alături de ea”, „Nu am mai participat niciodată la o festivitate militară şi sunt foarte emoţionată. Am simţit că şi fiul meu, care depune astăzi jurământul, e la fel de emoţionat”, ne-au spus părinţii cursanţilor prezenţi la eveniment.

La sfârşitul festivităţii, autorităţile locale au depus coroane de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă.

ziua-armatei-tragCupa „25 octombrie“ la trageri

Şi în acest an, cu ocazia Zilei Armatei, militarii au organizat un concurs denumit „Cupa 25 octombrie“. „25 octombrie este ziua în care a fost eliberată ultima palmă de pământ de pe teritoriul naţional şi am organizat o serie de manifestări, în două planuri. În primul plan, am organizat activităţi recreative şi am organizat joi, 22 octombrie un simpozion, urmat de un spectacol. Astăzi, am desfăşurat în poligonul de tragere Galaţi un concurs de tragere la care am invitat să participe şi reprezentanţii instituţiilor din oraş“, ne-a spus locotenent colonelul Gheorghe Banciu, locţiitorul comandantului Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte.

ziua-armatei-indrumLa eveniment au participat militarii din cadrul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte, reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, presei, dar şi oficialităţile locale. Primii care şi-au demonstrat calităţile de buni ţintaşi au fost, bineînţeles, cadrele militare şi cursanţii de la Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte.
Au urmat apoi invitaţii, printre care primarul şi viceprimarul Făgăraşului, şeful Poliţiei Rutiere şi comandantul Jandarmeriei . Nici reprezentanţii presei nu s-au lăsat mai prejos.

ziua-armatei-simoLa sfârşit, toată lumea s-a declarat mulţumită de performanţele obţinute, indiferent dacă a nimerit sau nu ţinta. „Vin cu bucurie la manifestările prilejuite de Ziua Armatei şi m-am bucurat astăzi să văd şefi de instituţii care socializează la o activitate pe care nu o desfăşurăm în viaţa de zi cu zi“, ne-a spus Sorin Mănduc, primarul Făgăraşului.

ziua-armatei-fasoleCei care au reuşit să obţină punctaj mare nu au plecat cu mâna goală acasă. Au primit din partea organizatorilor diplome de merit. Ca de fiecare dată, cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi la sfârşit la o masă câmpenească.
Mihaela BĂRGĂOANU
Lavinia GHEORGHE

LĂSAȚI UN MESAJ