Zilierii vor putea beneficia de servicii medicale și de pensie, dacă își fiscalizează munca

0
124
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Electricienii, instalatorii, grădinarii, șoferii personali şi îngrijitorii care muncesc cu ziua și sunt plătiți la negru vor fi impozitați. Asta vrea Ministerul Muncii, care pregătește o lege care să fiscalizeze muncile domestice, un proiect de lege asumat de guvern prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă și trimis la Comisia Europeană. Cum se va desfășura mai exact: oricine are nevoie de un electrician care să îi repare o priză, sau de cineva care să îi tundă gazonul sau să îi facă curățenie în casă va trebui, mai întâi, să meargă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. De aici va cumpăra tichete pe care le va folosi ca să-l răsplătească pe cel care i-a prestat serviciile. Apoi, zilierul va merge cu tichetele respective tot la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a-și lua banii pe ele. Un tichet va valora 15 lei și va avea elemente specifice de siguranță, serie și număr unic, care vor permite individualizarea și urmărirea acestuia. Cu aceste tichete, ministerul Muncii vrea să reglementeze munca la negru, iar cei care apelează contra cost la alte persoane pentru curățenie, grădinărit sau condus mașina ar putea deveni în curând niște mici angajatori. Acest lucru va veni la pachet cu o creștere inevitabilă a prețurilor pentru aceste servicii. Asta pentru că, dacă acum toți banii primiți în mână rămân la muncitorul domestic, odată cu intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, din suma brută plătită de angajator, zilierul va primi aproape 80%. Diferența va fi oprită de stat sub formă de contribuții la sistemul de pensii, cel de sănătate și pentru impozit.
Pentru a descuraja munca la negru, Ministerul Muncii a stabilit facilități fiscale pentru cei care aleg să plătească muncitorii casnici cu tichete. Astfel, angajatorii ar putea beneficia de o reducere a impozitului pe venit în cuantum de 50% din valoarea tichetelor cumpărate.
Reglementarea muncii domestice va aduce beneficii bugetului de stat, dar mai ales zilierilor, care vor putea beneficia de servicii medicale și de pensie. Estimările Ministerului Muncii arată aproximativ 1,2 milioane de români ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice vor fi reglementate corespunzător.
Sursa:digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ