Zilele Cetăţii

2
30
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

ciocoiu3E prima oară când nu am simţit jenă sau chiar ruşine faţă de modul cum s-au desfăsurat Zilele Făgăraşului! După atâtea articole în care îmi exprimam frustrările – care ştiu că sunt şi ale voastre – iată că acum trebuie să scriu ceva şi de bine. Pentru că realitatea o cere. Pentru că nu poţi, de bună credinţă fiind, să nu recunoşti că anul acesta A FOST MAI BINE.

O vorbă cinică, din lumea presei, spune ,,Good news is no news”. Nu constituie o ştire un fapt pozitiv. Nu neapărat adevărat, dar după ce se vede în presa românească şi de aiurea, aplicat din plin. Recunosc, mă simt mai aproape de menirea jurnalistului criticând unele aspecte care nu merg. Am pretenţia că eu şi colegii mei nu am criticat aiurea, nejustificat şi neargumentat. Şi că am folosit mereu un limbaj civilizat. N-am trecut cu vederea nici realizările, atunci când au fost. Când a fost de lăudat, am lăsat gura târgului să o facă, aşa cum am făcut-o în cazul recentelor asfaltări. Pentru că, în fond, glasul ,,cetăţii” e cel care contează şi interesează.

Mă simt obligat şi încântat, după recent încheiatul festival, să-i felicit pe toţi cei care au muncit la organizarea lui. S-a dovedit că şi la Făgăraş se pot organiza evenimente de amploare, civilizate şi de calitate. Că dacă Făgăraşul e doar un orăşel, nu e musai ca festivalul să arate ca un bâlci. Că dacă te gândeşti la toţi, atunci fiecare poate găsi ceva să-i placă, ceva pentru el. Indiferent că e vorba de un loc de joacă pentru copii, o formaţie sau un mic şi-o bere. Că dacă oamenilor nu le-a plăcut circulaţia înghesuită din anii trecuţi, atunci nu mai laşi nici tarabele pe drumul spre cetate, nici mesele pe promenadă. Că dacă ai copil mic, atunci te gândeşti şi la ce ar vrea cei mici să găsească acolo. Că dacă nu ţi-au plăcut kitch-urile comercializate în anii trecuţi, atunci nu-i laşi pur şi simplu pe aceşti comercianţi să mai vândă aşa ceva. Cu riscul de a pierde nişte bani. Dar cu siguranţa că vei câştiga la capitolul respect din partea concetăţenilor. Că dacă la Sighişoara unele aspecte (încă) sunt pozitive, ele pot fi ,,importate” şi aplicate aici. Vezi cazul meşteşugarilor din interiorul zidurilor cetăţii. Că poţi da o notă de autentic şi de cultură invitând artişti adevăraţi, verificaţi de timp şi mode, nu playback-ări de carton, inventaţi de televiziuni. Că DACĂ VREI CU ADEVĂRAT, SE POATE.

Făgărăşenii au umblat, de 20 de ani, prin destule ţări civilizate, unde au mai văzut astfel de serbări. Sigur s-au întrebat: de ce nu e posibil aşa ceva şi la noi? Mulţi dintre făgărăşeni sunt stabiliţi afară şi vin o acasă o singură dată pe an, acum. Cu toţii au aşteptări. Oferindu-le o manifestare civilizată, tu municipalitate, îţi arăţi respectul faţă de ei. Iar ei îţi vor răspunde pe măsură. Devotamentul cu care oamenii au îndurat ploaia în ultima zi de festival e doar un mic exemplu.

2 COMENTARII

  1. S/a nimerit sa fiu in orasul dumneavoastra in aceasta perioada si de o saptamana urmaresc stirile dumneavostra, acum vad ca apare si ziarul.. aceleasi informati.. Ok! Dar de o saptamana ma uit la stiri ca sa vad pana unde poate duce pupincurismul.. Sa traiasca primarul, bravo primarul, el face el drege, dar in fiecare zi. Vreau sa inteleg-sunteti televiziunea primariei? Am inteles ca e campanie, dar oare oamenii de aici nu se satura sa vada zilnic osanalele pt primar?Totusi trebuie sa fie o limita. Si sincer ca m-as bucura daca toate ar fi atat de roze si frumoase si infloritoare precum se arata in presa dumneavoastra. Domnilor, sunt doar o fata pierduta in multime, nu conteaza ce spun si cred eu pentru ca oricum localnicii de aici se pare ca inghit orice li se spune si iau de bun orice. Putin cam trist, noroc ca nu mai sunt multi tineri in acest oras… Cu respect, dar cu un gust amar!

  2. „O vorbă cinică, din lumea presei, spune <>.”

    O vorba studenteasca spune „No news is good news!” , adica daca nu s-au afisat inca rezultatele la examen, mai sunt inca sperante. 🙂 .
    Jurnalistii astia in lupta cu audienta inventeaza tot felul de „vorbe cinice” …

LĂSAȚI UN MESAJ