Zilele Cetăţii Făgăraşului- A fost MAI bine!

3
123
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

artificiiAn de an, în luna august, Făgăraşul prinde viaţă. Când alte oraşe se golesc de locuitorii plecaţi în concedii şi de studenţii plecaţi în vacanţă, Făgăraşul e mai animat ca oricând. Se întorc fiii rătăcitori de pe meleaguri străine, cei care menţin oraşul pe linia de plutire, cu sudoarea frunţii şi cu dorul în suflet. Dar nu e numai asta. Mai toţi făgărăşenii stau pe acasă pentru că ştiu că la mijloc de Gustar, în oraş se întâmplă ceva. Ceva care merită văzut, merită urmărit, ceva la care merită să fii părtaş, deopotrivă spectator şi actor. Adică, participant. Pentru că se întâmplă în oraşul NOSTRU. Pentru că e tot mai reuşit. Se numeşte Festivalul ,,Zilele Cetăţii Făgăraşului” şi merită să fim mândri de cum a ieşit anul acesta. Cu nimic mai prejos decât alte festivaluri, mai cunoscute.

zilele-cetatii-cost-med Ce e mai bine ca anul trecut
Am în faţă cronica de anul trecut a festivalului. Atunci când evenimentul a fost organizat oarecum în pripă, de o echipă abia instalată la Primărie. În pripă sau nu, diferenţa dintre bâlciul kitchios de până-n 2007 şi manifestarea coerentă şi civilizată de anul trecut a fost vizibilă şi din avion. Primăria avea de demonstrat dacă poate să meargă pe acelaşi drum, eventual să mai şi îmbunătăţească ce era mai slab. Deziderat greu de îndeplinit în condiţii de criză, dar banii nu sunt totul. Aşa cum se pot da chix-uri cu bani mulţi, tot aşa se pot face lucruri bune şi frumoase cu bani mai puţini.

zilele-cetatii-intre-z-tarE nevoie de multă voinţă şi de o viziune coerentă. Mai pe româneşte, să ştii ce vrei. Vrei ca Zilele Făgăraşului să arate ca Zilele Caracalului sau Tecuciului? Procedezi într-un fel. Vrei ca Festivalul să arate ca într-un oraş transilvan de secol XXI, sărac, dar civilizat, procedezi în consecinţă. Putem spune că Primăria a reuşit să se autodepăşească. Haideţi să le luăm pe rând.

zilele-cetatii-statuiToate aleile au fost degajate. Nicio tarabă, nicio masă de cu mici şi bere nu a stânjenit plimbarea celor ieşiţi la aer. Ba, cu această ocazie a putut fi ,,luat în picioare” şi asfaltul recent turnat pe promenadă. Asta apropo de viziune coerentă!
Nu a mai existat nicio tarabă cu nimicuri sclipicioase, urâţenii care poluau efectiv vizual peisajul şi dădeau aspectul respingător de bâlci provincial. Spuneam anul trecut că de asemenea comercianţi nu poţi scăpa (n-a scăpat ea Sighişoara…). Ei bine, iată că se poate! Renunţi la ceva bani, dar câştigi la aspectul general.

zilele-cetatii-pap-popMeşteşugarii populari au fost mai numeroşi decât anul trecut. La fel şi comercianţii şi producătorii de obiecte de podoabă sau decoraţiuni. Multe lucruri de bun gust, care parcă te îndemnau să le cumperi. Bani să fi avut! După spusele lor, vânzările au fost mulţumitoare, în special în ultima zi. Foarte bine, să mai vină şi la anul!

zilele-cetatii-intre-z-eToaletarea şi igienizarea zonei dintre ziduri a fost o surpriză pentru mulţi. Atât de bine n-a arătat aca zonă de foarte multă vreme. De asemenea, reamenajarea terasei din vechiul corp de gardă. Ne-a amintit de zilele adolescenţei când veneam frecvent la un Cico acolo!

Inspirată a fost şi ideea proiectării de filme documentare şi punerea în scenă de piese şi jocuri pentru copii, tot între zidurile cetăţii, departe de înghesuiala şi muzica din faţa zidurilor. Micuţii şi nu numai ei au fost foaarte încântaţi.

zilele-cetatii-caruselCum încântaţi la maxicum au fost şi de miniparcul de distracţii de lângă Casa de Cultură. Cei mici parcă nu s-ar mai fi dat jos din maşinuţe, cei mari parcă s-ar fi suit şi ei! În maşinuţe, în corzile elastice, nu contează! În fond, un copil mai sălăşluieşte în fiecare dintre noi!

publ-popSpectacole de ţinută
S-a renunţat de tot – şi sperăm să devină regulă – la artişti (cu sau fără ghilimele) care practicau play back-ul. S-a mers din nou pe zile tematice- folclor, rock, pop, folk. Publicul s-a cizelat mult de 20 de ani, dar tot nu ebine să amesteci genurile, pentru a evita unele confilcte sau migraţii supărătoare de public, după ce un artist îşi termina recitalul.

publ-rocAşa, fiecare a ştiut exact la ce vine, ce urmeză să asculte, iar iubitorii unui gen puteau sta în faţa scenei de la început până la sfârşitul serii. Reacţia publicului a fost entuziastă în fiecare seară, lucru care nu a scăpat artiştilor, ce au ţinut să mulţumească în mod repetat audienţei.

O menţiune specială merită Cristian Minculescu, solistul tupei Iris, mai surâzător şi plin de viaţă ca oricând şi Vasile Şeicaru, cucerit efectiv de publicul care i-a cântat într-un glas toate cântecele. Ca public, cel din ultima seară merită toate laudele: deşi la un moment dat, ploaua cu găleata şi continuarea spectacolului era pusă sub semnul întrebării, nimeni nu a plecat. S-au refugiat doar sub umbrele, iar odată cu încetarea ploii să apară parcă mai mulţi decât în orice seară! Un lucru care spune multe despre modul cum făgărăşenii au ştiut să aprecieze acest eveniment.

Oricum, organizatorii au ridicat ştacheta extrem de sus în acesr an. Ce va fi la anul, vom vedea! Să fim sănătoşi şi să ne ţinem rangul!

zilele-cetatii-intre-z-tar1Vocea ,,cetăţii”
„E nemaipomenit! Mult mai bine organizat decât în alţi ani. Se vede că s-au implicat mai mult autorităţile locale”,
„E foarte bine că au lăsat aleea din faţa cetăţii liberă, că au organizat mult mai bine terasele, e foarte frumos!”
„Îmi place mult cum e aici. Am venit de câteva ore şi nu ne mai vine să plecăm. Bine că nu mai sunt atâtea tarabe cu prostii, nu mai e kitch-ul din alţi ani. E totul mai frumos şi mult mai civilizat!”

zilele-cetatii-copil-pictCopiii
,,Eu mă dau acum în maşinuţele astea frumoase, apoi pe trenuleţ. Îmi place mult aici”
„Ne-am dat pe trenul acela şi ne-a plăcut mult. E foarte frumos aici, mult mai bine decât anul trecut”,
„E frumos, găseşti tot ce vrei, te dai pe ce maşinuţe vrei. Niciodată nu a fost atât de frumos! Ne dădeam pe astfel de maşinuţe doar când mergeam la mare, niciodată în oraşul nostru nu afost aşa ceva », ,,
Eu m-am pictat pe faţă ca Spiderman, iar fratele meu ca Batman. La noapte mă culc aşa, nu mă spăl pe faţă, să le arăt şi la băieţii de la bloc !

Forţele de ordine
„Sunt bucuros să afirm că în acest an, serbările Zilelor Cetăţii Făgăraşului s-au desfăşurat în condiţii civilizate, fără evenimente majore în ceea ce priveşte ordinea şi siguranţa publică. Vreau să mulţumesc lucrătorilor de la Poliţia Comunitară şi lucrătorilor de la Detaşamentul de Jandarmi care, împreună cu cadrele noastre şi-au făcut treaba într-un mod exemplar. Ne-am bucurat să vedem că de la an la an aceste sărbători capătă un aer mai civilizat” – comisar şef Sorin Melinte.

„Nu au fost incidente. Vreau să scot în evidenţă faptul că organizarea a fost una foarte bună faţă de anii precedenţi, astfel că şi efectivele care asigură ordinea şi siguranţa cetăţeanului au putut să-şi desfăşoare în bune condiţii activitatea” – maior Adrian Şerban

„La solicitarea conducerii Primăriei, ne-am mobilizat la îndeplinirea misiunii în bune condiţii. Astfel, în cele 5 zile nu am avut nici un incident major. Am reuşit 24 de ore din 24 să avem un efectiv de 25 – 30 de oameni în zona respectivă. S-au aplicat câteva contravenţii, dar nu atât de multe ca în anii trecuţi, pentru că organizarea a fost pot să spun, extraordinară”- Nicolae Drăghici.

zilele-cetatii-ciobanuArtiştii
,,Nu am mai fost de foarte multă vreme la Făgăraş. M-a bucurat foarte mult prezenşa numeroasă şi reacţia călduroasă a publicului”- Maria Ciobanu.

,,Un public atât de cald şi de avizat nu am mai întâlnit de mult. Am rugat un fotograf să facă vreo câteva poze cu asistenţă pe care le voi posta pe blogul meu şi la rubrica pe care o ţin în ,,Jurnalul Naţional. A fost efectiv o încântare!”- Vasile Şeicaru.

zilele-cetatii-mincu-alb,,A fost un public extraordinar. Ca întotdeauna, ne-a primit cu căldură şi a cântat alături de noi. E bine să te întorci unde eşti primit cu drag, mai ales după momente atât de grele ca acelea prin care am trecut eu. Le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi s-au rugat pentru mine, A contar enorm! Iris merge mai departe, pentru că mai are multe de făcut!”- Cristian Minculescu.

Primarul
,,Am văzut mulţi făgărăşeni mulţumiţi de organizarea Sărbătorii. Am fost oarecum trist în ultima zi, când am văzut că vremea nu mai ţine cu noi, dar am revenit la starea de fericire când am văzut mii de umbrele deschise. Am impresia că făgărăşenii au aşteptat foarte mult un spectacol de calitate şi în fiecare seară am avut impresia că văd alt gen de public, alt gen de oameni. Am fost impresionat şi de faptul că artiştii au fost mulţumiţi de felul în care au reacţionat făgărăşenii.
Aceasta este o dovadă că, aceşti oameni care au muncit 365 de zile, şi-au dorit ca în aceste patru zile să petreacă la maxim şi să mai uite de necazuri »- Sorin Mănduc.

3 COMENTARII

  1. A fost intr-adevar mai mult decat ne asteptam…ma declar multumita de cum a decurs totul…intai de toate mi-a placut ca aleea a ramas libera si ca e destul de bine amenajata…chiar sunt multumita..si a fost totul aranjat in asa fel incat totul sai aiba o destinatie precisa, fara ca oamenii sa fie indusi in eroare de amplasare…partea cu mancarea separat de cea cu concertul si de tarabe.Legat de tarabe m-am bucurat sa vad ca s-a pus accentul pe lucruri autentice, traditionale si s-a abandonat kitchul din alti ani…iar cireasa de pe tort a fost, pt mine cel putin, partea cu vizionarea filmelor in spatele cetatii..era asa de liniste si de retras, incat mi-am si inchipuit la final de saptamana asa ceva in mod regulat…si sa radem toti la Stan si Bran , parca la unison, mi-a incalzit inima in mod incredibil…am plecat foarte multumita de la eveniment..

    Ce sa mai zic de trupele invitate, am fost mai mult decat fericita sa fiu in public cand a cantat IRIS , Vasile Seicaru, Pacifica…a fost frumos, speram la un eveniment la fel sau mai bun pe viitor:)

LĂSAȚI UN MESAJ