Prin Ordonanța de Urgență numărul 110 din 02 octombrie 2021, unul dintre părinții copiilor minori cu vârsta de până în 12 ani, inclusiv, înscriși la o unitate de învățământ preuniversitară sau de educație timpurie, poate avea zile libere plătite, pe durata suspendării activității didactice ce presupune prezența fizică în unitatea de învățământ. În acest sens, săptămâna trecută a apărut în Monitorul Oficial modelul cererii și a declarației pe propria răspundere.
Indemnizația pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare fără de depăși 75% din salariul mediu brut.
Indemnizația este supusă impozitului pe venit, asigurărilor sociale obligatorii (CAS și CASS), inclusiv contribuției asiguratorii pentru muncă, scrie hotnews.ro.
Dacă părinții își desfășoară activitatea în acele domenii pentru care Codul fiscal a prevăzut facilități fiscale (construcții, programe pentru calculator, cercetare-dezvoltare, etc.) nu se acordă facilitățile fiscale pentru această indemnizație.
Indemnizația se acordă pe durata stării de alertă și după încetarea acesteia până la finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022 fără a se putea acorda pe durata vacanțelor școlare.
Pentru a se putea beneficia de indemnizație trebuie îndeplinite următoarele condiții:
– Copilul este cu vârsta de până la 12 ani înscris la o unitate de învățământ sau copilul/adultul este cu handicap în vârstă de până la 26 de ani înscris într-o unitate de învățământ;
– Celălalt părinte nu beneficiază de zile libere;
– Locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.