Ne apropiem cu pași repezi de ziua în care va suna primul clopoțel. Părinții și elevii au stat cu sufletul la gură, să aștepte mesajele pe telefoane, prin care erau anunțați de dascăli cum va fi prima zi de școală. La ce oră trebuie să venim? Cu mască sau fără mască, cu flori pentru învățătoare sau fără? O grămadă de întrebări și frământări pe ultima sută de metri înainte de un început de an școlar, un început de an mai special decât ceilalți ani.
Greutatea deciziilor de cum va începe școala a căzut pe „umerii“ Consiliilor de Administrație de la fiecare instituție de învățământ iar directorii împreună cu profesorii s-au dat peste cap, să adapteze fiecare școală potrivit noilor norme, panouri de plexiglas, covorașe dezinfectate la intrare, măști de rezervă, dezinfectare cu program, trasee marcate prin săgeți colorate, intrări diferite și sisteme wireless instalate și dotarea fiecărei clase cu laptop-uri sau tablete și camere video.
Toate școlile din Făgăraș cu două excepții au ales să funcționeze după scenariul galben, excepția o face Liceul Teologic „Constantin Brâncoveanu“ și Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“. Aceste două școli au ales să înceapă anul școlar după scenariul verde.
Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea“ va începe școala după scenariul galben, adică jumătate din elevi va veni la școală efectiv, jumătate, online. Colegiul „Aurel Vijoli“ a ales ca elevii care urmează învățământul profesional- liceu, seral și frecvență redusă- vor începe școala în sistem hibrid, adică 50% vor veni la școală iar restul de 50% vor participa la lecții online iar restul elevilor vor fii prezenți la școală.
Reprezentanții Colegiului Național „Doamna Stanca“ deși au ales scenariul galben pentru o parte dintre elevi, speră ca la 1 octormbrie toți elevii care învață la acest liceu, să se întoarcă în bănci.
Colegiul Național „Radu Negru“ începe noul an școlar după scenariul galben, dar personalizat.
Ora la care vor trebui să intre pe poarta școlilor, cei care vor fi prezenți la școală luni, le va fi comunicată fiecărui părinte sau elev în parte, de către dascăli.
Toate grădinițele din Făgăraș vor funcționa după scenariul verde. În școlile din comunele Țării Făgărașului scenariile diferă, în funcție de contextul epidemiologic. Însă în cazul tuturor instituților de învățământ din această zonă, alegerea s-a făcut între scenariul galben și cel verde.
Scenariile adoptate de fiecare școală și grădiniță din Țara Făgărașului le puteți consulta aici