Codul muncii stabilește că, în data de 1 mai, salariații din țara noastră, indiferent dacă activează la stat sau în mediul privat, beneficiază de timp liber. Pentru că Ziua Muncii cade, anul acesta, într-o zi de luni, salariații cu program obișnuit de lucru (de luni până vineri) vor avea o minivacanță de trei zile compusă din cele două zile ale weekend-ului și ziua de luni.
Conform calendarului liberelor legale din acest an, următoarea sărbătoare legală va fi în prima zi din iunie, când este sărbătorită Ziua Copilului, care cade într-o zi de joi. În ziua imediat următoare, respectiv în 2 iunie, care este vineri, bugetarii vor beneficia de o zi liberă suplimentară, astfel încât, la începutul acelei luni se vor bucura de o minivacanță de patru zile.
Salariații trebuie să primească timp liber în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar sunt și categorii de angajați care trebuie să meargă la lucru chiar și în aceste zile.
Este vorba, mai precis, despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.
Potrivit Codului muncii, în aceste cazuri, salariaților trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
Angajatorii care nu dau liber sau nu acordă compensațiile legale riscă amendarea cu mii de lei.
sursa:avocatnet.ro
Și luni după Rusalii.