Violența în familie! Cum poate fi emis un ordin de protecție provizoriu

0
92
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Ordinul de protecție provizoriu, introdus în legislația românească în anul 2018, prin Legea nr. 174/2018, este un instrument creat pentru a oferi protecție imediată victimei violenței în familie.
Acesta poate fi emis direct de polițist, are caracter executoriu, fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile.
În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate avea o durată de până la 6 luni.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițist doar în baza formularului de evaluare a riscului, dacă rezultă un risc iminent în ceea ce privește viața și integritatea victimei.
Atenție! Ordinul de protecție provizoriu nu poate fi emis la cererea victimei, fără să existe un pericol iminent!
Pentru verificarea sesizărilor privind violența domestică și în scopul obținerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, polițiștii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică, în mod expres, că actele de violență au loc sau au avut loc în spațiile respective.
În baza ordinului de protecție provizoriu, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, precum:
– reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor în locuința comună, după evacuarea agresorului;
– obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
– obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.
Scopul ordinului de protecție provizoriu, a fost să ofere o soluție imediată victimelor violenței domestice și să prevină escaladarea conflictului între autor și victimă.
Nu așteptați să fie prea târziu pentru dumneavoastră și cei apropiați!

LĂSAȚI UN MESAJ