
Doar câteva zile ne mai despart de sărbătoarea Pascală, aşa că făgărăşenii au început deja pregătirile pentru masa tradiţională. Chiar dacă bugetul este mai limitat pentru mulţi dintre concitadini, de pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească friptura de miel şi ouăle roşii. Dacă în marile oraşe, mieii au fost deja scoşi la vânzare, în Făgăraş oamenii trebuie să mai aştepte. Doar la sfârşitul săptămânii sunt aşteptaţi în piaţă crescătorii de oi.
Dacă în marile oraşe crescătorii de miei au ieşit cu animalele la vânzare chiar de săptămâna trecută, în municipiul nostru nu a apărut încă nici un miel. Doar de miercuri şi-au anunţat prezenţa în piaţă câţiva ciobani. Deocamdată, a fost pregătit spaţiul, adică mesele şi suporturile pentru carnea de miel. Totuşi, crescătorii de oi trebuie mai întâi să treacă pe la medicul concesionar pentru a obţine actele necesare comercializării animalelor. În cazul în care ei vor să vândă mieii sacrificaţi vor fi nevoiţi să apeleze la serviciile punctului autorizat de tăiere „Pentru mieii care vor fi sacrificaţi s-a stabilit acelaşi punct de sacrificare ca şi anul trecut . Este vorba de SC Fusărău Agroprod SRL de pe strada Livezii, nr. 42. Producătorii trebuie să solicite mai întâi de la medicii veterinari concesionari actele prin care să se ateste provenienţa şi înmatricularea acestor animale“, ne-a spus dr. Aurel Jidveian, şeful Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Făgăraş.
A fost stabilit deja şi locul pentru comercializarea animalelor vii. Acelaşi ca şi în anii trecuţi. Este vorba de strada Libertăţii. „Deşi mai sunt doar câteva zile până la Paşte, nu avem nicio solicitare din partea crescătorilor de oi. Probabil vor veni de miercuri-joi cu animalele la vânzare“, ne-a mai spus doctorul Aurel Jidveian.
Aşa că făgărăşenii care nu concept masa de Paşte fără friptura tradiţională de miel trebuie să-şi pregătească bine bugetul. Carnea de miel se preconizează a fi destul de scumpă. În aceste condiţii, mulţi dintre făgărăşeni spun însă că vor renunţa în acest an la carnea de miel. „Să vedem cât va fi preţul unui kilogram de carne. Dacă este peste 20 de lei, nu cred că voi mai cumpăra“, „Nu mai cumpărăm miel. E prea scump. Am văzut că în ţară e undeva la 20-25 de lei“, ne-au spus câţiva făgărăşeni.
Crescătorii de oi care comercializează miei fără a avea acte sanitar veterinare vor primi amenzi usturătoare.
(Mihaela BĂRGĂOANU)