
Autorităţile locale din zonă investesc în gunoaie. Adică, cu alte cuvinte, fiecare se gândeşte cum să colecteze mai bine şi mai ecologic deşeurile. În comune, s-au făcut deja planuri pentru platforme de colectare a deşeurilor, iar la Victoria s-a investit un milion de euro într-o rampă de transfer. Dacă în alte localităţi treaba merge ca pe roate, principalul colector, care ar trebui să fie groapa ecologică a Făgăraşului, nu există decât pe hârtie..
La Victoria, mai devreme
La Victoria, s-au început lucrările la rampa de transfer a deşeurilor, lucrări finanţate din fonduri europene. Astfel, gunoaiele colectate din localitate vor fi depozitate aici, după care vor fi transportate la groapa ecologică a Făgăraşului. Planurile pentru rampa de transfer au fost făcute, s-au achiziţionat deja prin licitaţie utilajele de care va fi nevoie ( autogunoiere şi remorci), mai urmează doar construcţia. Astfel stând lucrurile, se pare că rampa de transfer va fi gata cu mult înainte de groapa ecologică, aşa că rămâne de văzut unde vor fi transferate deşeurile.
„Dacă noi implementăm acest proiect ,,Ecosistem Victoria” şi ne vom trezi în situaţia de a nu putea transfera deşeurile în groapa ecologică de la Făgăraş, atunci va trebui să găsim altă soluţie temporară; vom fi nevoiţi
să ducem tot gunoiul menajer în altă parte, la Braşov sau Avrig. Ar fi însă o situaţie extrem de neconvenabilă, întrucât costurile cu transportul ar fi extrem de ridicate”, a spus Sorin Molnar, viceprimarul oraşului Victoria.
Satele înaintea Făgăraşului
Altă Mărie, aceiaşi pălărie. În multe dint comunele Ţării Făgăraşului se investesc bani europeni în platforme de colectare a deşeurilor. Pentru a putea accesa fonduri europene mai substanţiale, şase comune s-au asociat într-o asociaţie intercomunitară: Şercaia, Părău, Mândra, Comăna, Şinca Veche şi Şinca Nouă. Au primit un milion de euro, dar condiţia e ca aceste platforme să fie finalizate până la sfârşitul lunii octombrie,deci tot înaintea gropii ecologice. Când acestea se vor umple, gunoaiele trebuie transferate tot la Făgăraş, adică, unde?
„Ca manager de proiect, este foarte clar. Eu trebuie până în 30 octombrie să finalizez proiectul. Dacă nu va fi gata groapa ecologică, vom folosi tot gropile pe care le avem în administrare, deşi sunt improprii şi fără autorizaţie, dar nu vom avea altă soluţie“, a declarat părimarul comunei Şercaia, Cristinel Paltin.
Iată că, deşi s-au preocupat de problema tratării şi depozitării gunoiului, aşa cum cere Uniunea Europeană, au reuşit să atragă şi o finanţare europeană, autorităţile din Victoria şi din comunele Ţării Făgăraşului riscă să ajungă într-un blocaj în această chestiune. Şi asta pentru că autorităţile din oraşul nostru, trecute şi actuale, nu au făcut aproape nimic în problema noii gropi de gunoi. Ele au amânat dincolo de orice limită a indolenţei, găsirea unui amplasament pentru groapă ecologică de gunoi a Făgăraşului. În consecinţă, gunoiul se aruncă în continuare la groapa veche din Galaţi, a cărei funcţionare este ilegală de la sfârşitul anului trecut.
De la Făgăraş- speranţe
De cealaltă parte, autorităţile făgărăşene speră ca această situaţie să se rezolve. Chiar dacă nu în acelaşi timp cu platformele din comune sau groapa de transfer de la Victoria, dar măcar să nu întîrzie foarte mult.
„Am participat la o întâlnire la Prefectură, pe această temă. Avem mari şanse ca până în luna decembrie a acestui an să se finalizeze construcţia rampei ecologice, undeva în zona Calborului. O firmă privată care a câştigat această licitaţie se obligă să finalizeze documentaţia necesară şi să respecte termenul de execuţie al rampei de gunoi”, ne-a declarat Sorin Mănduc, primarul Făgăraşului.
Iată că, în timp ce unii fac ceva, alţii promit sau ,,au speranţe”. Cum speranţa moare ultima, se speră că, la începutul anului viitor, Făgăraşul ar putea avea o groapă de gunoi ecologică.
Lavinia GHEORGHE
in care an este gata ca
orasul victoria este un oras mort?