Viaţa într-un garaj

0
41
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

femei-fara-casa-eaO dramă a ultimilor 20 de ani este cea a caselor naţionalizate.Actul samavolnic al comuniştilor, de a-i deposeda pe proprietarii imobilelor fără judecată sau despăgubiri produce efecte dureroase şi după o jumătate de veac. De o parte, unii din moştenitorii foştilor proprietari nu reuşesc, după 20 de ani de procese, să intre în posesia imobilelor ce au aparţinut familiei. De cealaltă, chiriaşii din imobilele naţionalizate sunt aruncaţi în stradă de cei care au reuşit să-şi recapete casele. În ultimii ani, şi la Făgăraş, zeci de familii s-au trezit în stradă. Oamenii au locuit până nu demult în case naţionalizate, revendicate acum de foştii proprietari. Aşa s-a întâmplat şi cu o femeie care a ajuns să trăiască din mila vecinilor. Aceştia au adăpostit-o într-un garaj.

femei-fara-casa-aragNedreptăţi cu efect întârziat
Dreptul la proprietate este un drept garantat de Constituţia ţării. Ca atare, acţiunea foştilor proprietari sau a urmaşilor acestora, de a-şi recupera imobilele confiscate de comunişti, este pe deplin justificată. Nimeni nu o contestă, dar orice generalizare e periculoasă. Nu toţi au fost nişte oameni bogaţi, care au avut mai multe proprietăţi. Mulţi dintre ei au avut o singură casă. Unii şi-au recuperat-o, apoi au vândut-o sau au lăsat locatarii în continuare în ele, contra unei chirii. Alţii au vrut să o recupereze pentru a locui în ea..

Nici în cazul chiriaşilor nu e bine să generalizăm. Nu toţi au fost nomenclaturişti sau urmaşi ai acestora. Mulţi sunt oameni care nu au nicio vină pentru faptul că, la un moment dat, au ajuns să locuiască în imobile de stat. Multe familii au locuit în casele naţionalizate o viaţă. Acum, după 30, 50 sau chiar 60 de ani, sunt puse în situaţia de a-şi găsi un acoperiş deasupra capului, pentru că vechii proprietari şi-au redobândit imobilele. Multe familii au mai fost păsuite cu mutarea şi câteva luni pentru a avea posibilitatea de a-şi găsi o nouă locuinţă. Unii au reuşit, alţii însă au ajuns în stradă.

femei-fara-casa-decorFără căldură, fără curent, fără apă
Elena Vîrje are 62 de ani şi a locuit o viaţă într-o casă naţionalizată de pe strada Dr. Ioan Şenchea. În urmă cu câţiva ani, foştii proprietarii şi-au revendicat casa. Aşa că, de aproape un an, fosta chiriaşă a ajuns la mila vecinilor care au lăsat-o să locuiască într-un garaj. „În 17 februarie, m-au evacuat. O vecină de bunăvoie m-a lăsat aici, în acest garaj. Este foarte greu. În februarie, am aşteptat primăvara, vara, iar acum, ce să mai aştept, când nu am căldură, nu am lumină, nu am apă“ ne-a spus Elena Vîrje.

Acum în prag de iarnă, femeia se teme că va îngheţa în acest garaj. „În situaţia care sunt, nu cer milă de la nimeni. Vreau să se facă dreptate. Vreau şi eu o locuinţă decentă. Acum se dau în folosinţă blocurile ANL. Nu vreau apartament, vreau doar o garsonieră“, ne-a mai spus Elena Vîrje.

Singura dorinţă a femeii este să aibă un acoperiş deasupra capului, o locuinţă decentă. Deocamdată, singurele locuinţe pe care Primăria le deţine sunt cele din cartierul Combinat. Potrivit autorităţilor locale, femeia a refuzat să se mute în acea zonă.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

1 COMENTARIU

  1. in legatura cu doamne elena virje(ilonca) vreu sa ii readuc aminte ca acum ceva ani in urma…a venit cineva in fost casa de unde a fost data afara si a anuntzato k o`sa fie data afara din casa cu timpul…iar acest domn ia oferit un acoperis deasupra capuli…dar din cate imi aduc aminte la refuzat…in schimb alcoolul si distractzia era k la ia acasa…..atunci cand se strange`au struguri din curte ilonca facea cam un butoi de 60-70 Litri de vin….pana sa ajungem la craciun nu mai era nici un strop de vine…bine eu pe atunci aveam cam 13 ani dar imi aduc aminte multe intamplari….din cauza la bautura am gasito intr`una din camere lesinat….eram speriat asa k lam chemat pe tata….dupa ce sia revini calumea a cerut un pahar de alcool….

  2. primul sotz de ce tea parasit?find k iti placea prea mult consumul de alcool…la fel si tatal meu la fel si ultimul barbat pe care lai avut…..

LĂSAȚI UN MESAJ