Veneția Făgărașului alături de venețienii italieni

0
70
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Țara Făgărașului va fi prezentă la Veneția, chiar în perioada în care se desfășoară celebrul Carnaval. Acolo venețienii italieni au ocazia să îi cunoască pe venețienii făgărașeni. Asociația Culturală “Ioan Cavaler de Pușcariu” împreună cu Institutul Cultural Român din Veneția- Italia, organizează expoziția “Viața, oamenii și diversitatea portului popular din Veneția Transilvaniei”. Expoziția prezintă costume populare din satul Veneția de Jos dar și fotografii din viața satului. Localnicii din Veneția Transilvaniei sunt moștenitorii unui tezaur vestimentar de excepție pentru zona de răsărit a Țării Făgărașului, cu piese de port popular unice și puțin cunoscute publicului larg. Pe lângă minunatele exponate vestimentare, în cadrul expoziției pot fi admirate și o serie de fotografii din viața satului, realizate în două proiecte de documentare etnografică a portului popular: “Acasă la Origini”- La Blouse Roumaine, prin fotograful Dinu Constantin și Etnotique, prin fotograful Ileana Rădulescu și cercetătorul Alexandra Negrilă.
Asociația sătească a organizat de-a lungul timpului mai multe expoziții: la Brașov, în colaborare cu Muzeul Etnografic, la Rupea, la Muzeul etnografic Gheorghe Cernea, la Făgăraș, la Muzeul Valer Literat, dar și la București, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Ideea de a expune si de a duce „povestea” satului lor chiar în Veneția Italie, al cărei nume îl poartă satul, le-a venit organizatorilor, impulsionați de succesul expozițiilor lor.
Institutul Cultural Român din Veneția, Instituție Publică, a cărei misiune este printre altele și promovarea și reprezentarea culturii românești în străinătate, a răspuns cu promptitudine cererii Asociației și a sprijinit: cu asigurarea unui spațiu expozițional, cu traducerea panourilor în limba italiană, dar și cu cazarea voluntarilor care au panotat expoziția, restul chetuielilor de transport a persoanelor și materialelor (manechine, port popular și fotografii), printuri tipografice și organizarea vernisajului, au fost suportate de Asociație.
Programul expoziției este următorul: sâmbătă, 26 februarie, începând cu ora 13.00, se vor organiza tururi ghidate pentru doritori, chiar de către venețienii făgărașeni, îmbrăcați în portul lor popular autentic. De la ora 16.00, va avea loc un eveniment dedicat expoziției, în care personalități marcante vor vorbi despre ce înseamnă Veneția Transilvaniei: Prof. Univ. Dr. Grigore Popescu Arbore – Director Institutul Cultural Român din Veneția; Ing. Dipl. Alexandru Grancea – Presedintele Asociației “Ioan cavaler de Pușcariu”; Preot Nicolae Pîrvu – Preot paroh Parohia Ortodoxă Noale “Intrarea Maicii Domnului în Biserică”- preot originar din satul Veneția de Jos; Ing. Ovidiu Ovesea – Primar al comunei Părău; Nicoleta Grancea – voluntar al Asociației “Ioan Cavaler de Pușcariu”: Aurelia Bâță Stoica – săteancă cu “vechime”.
Expoziția poate fi vizitată până pe data de 01 martie 2022, de luni până duminică, la Palazzo Correr, în incinta Institutului Cultural Român din Veneția.
Asociația culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu” sprijină și promovează dezvoltarea culturală, turistică, religioasă, socială, economică, etnografică și folclorică a localității Veneția de Jos, în principal, și a regiunii din care aceasta face parte, respectiv Țara Făgărașului. Totodata îşi propune să contribuie la ridicarea calităţii vieţii, a statutului social şi demnităţii tuturor persoanelor, şi în mod special a persoanelor aflate în nevoi.

LĂSAȚI UN MESAJ