Val de căldură ce va fi resimțit de România, de joi până duminică

0
120
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Mai multe studii arată că valurile de căldură devin tot mai lungi și mai severe în Europa, iar realitatea le dă dreptate. Nu doar încălzirea globală este de vină, ci și schimbările deplasării maselor de aer. În plus, căldura copleșește locuințe și orașe care nu sunt pregătite pentru așa veri caniculare.
Anul acesta a fost neobișnuit: primele valuri de căldură au venit în luna mai, afectând Franța, a staționat un alt val în iunie, și în peninsula Iberică, iar acest val de căldură a început acum câteva zile, a adus temperaturi de 47 de grade în Portugalia și se tot „plimbă” prin Europa: marți s-a deplasat spre nord, apoi a venit către est și centru și va fi resimțit și în România, de joi până duminică.
Valurile de căldură sunt tot mai lungi și mai frecvente în Europa, continentul fiind zona din lume unde aceste fenomene cresc tot mai mult. Cele mai severe valuri de căldură care au afectat Europa în ultimii 25 de ani au fost în 2003, 2006 și 2021.
Încălzirea globală este o cauză, dat fiind că a crescut cu peste un grad temperatura medie, față de acum 150 de ani. Dar nu este singurul motiv și nici cel principal.
Valurile de căldură sunt diferite, se comportă diferit și se deplasează diferit. Unele valuri sunt asociate cu un „dom de căldură”. Vorbim despre un fel de „munte de aer cald” care se autosusține și de aici vine și persistența.
Căldura este reținută la sol datorită unor factori precum presiunea ridicată, zona mare de întindere, toate mișcările care au loc la scară mare. Acest munte de aer cald este greu de dislocat și toți acești factori amplifică fenomenul și țin căldura într-un loc.
Zonele de joasă presiune atrag aerul, iar această zonă a atras aerul foarte cald din nordul Africii, ducându-l peste 2.000 km spre nord. Un studiu recent a ajuns la concluzia că valurile de căldură din Europa sunt mai intense în ultimii 40 de ani și datorită schimbărilor la nivelul circulației curenților de aer.
Sunt mulți factori, care ne fac să suportăm căldura din ce in ce mai greu, iar unul ține de nopțile tot mai calde: corpul uman nu mai are când să se răcorească, în case rămâne foarte cald zile în șir. Nopțile tropicale, cele în care minimele nu scad sub 20 de grade, apar în tot mai multe locuri din Europa și numărul lor crește în anii cei mai calzi. Cei mai afectați sunt oamenii cu vârste de peste 65 de ani și cei cu boli cardiovasculare, iar căldura este și mai insuportabilă în zonele mai sărace ale orașelor, unde mulți oameni sunt îngrămădiți pe spații mici, nu există aproape deloc vegetație și temperatura trece la soare peste 50 de grade.
Sursa:hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ