
Din oraş în comună şi din comună, sat! Este vorba despre un proiect de lege care ar putea duce la o transformare majoră în rândul administraţilor locale din toată România. Pe această listă se află şi comunele dar şi câteva oraşe din Ţara Făgăraşului. Acestea nu îndeplinesc condiţiile prevăzute în proiect şi astfel acestea ar putea fi comasate.
Dispar comune şi oraşe din Ţara Făgăraşului
Zecile de comune din Ţara Făgăraşului, ca de altfel din toată ţara, ar putea fi comasate. Asta dacă parlamentarii vor vota un proiect de lege ce vizează reducerea numărului de primari şi consilieri locali prin comasarea comunelor mici cu o populaţie de sub 5.000 de locuitori. Şi, de asemenea, declasarea oraşelor care nu au cel puţin 10.000 de locuitori. Potrivit evidenţelor Prefecturii Braşov, nicio comună din Ţara Făgăraşului nu îndeplineşte această normă. Şi oraşele Victoria şi Rupea ar fi în situaţia de a se transforma în comune dacă acest proiect va fi aprobat. Conform statisticilor Prefecturii Braşov, Victoria are puţin peste 9.000 de locuitori. Cu această evidenţă nu este de acord primarul oraşului. „Prefectura Braşov are în evidenţă 9.132 de locuitori la oraşul Victoria. Dar compartimentul din cadrul Primăriei noastre are în evidenţă 10.200 de locuitori. Şi eu cred că, dacă această lege va trece, se va ţine cont de acest număr. Consider, însă, că ar trebui organizat un referendum, în care oamenii să-şi spună părerea unde ar vrea să meargă, la ce comună“, a spus primarul oraşului Victoria, Gheorghe Cristian.
Pro şi contra
Unii primari din comunele Ţării Făgăraşului nu privesc cu cu ochi buni această propunere legislativă. Ei consideră că un asemenea proiect ar fi în defavoarea oamenilor.
„Acest proiect de lege nu este bun absolut deloc, părerea mea. Şi asta pentru că, în cazul în care comuna Beclean ar trebui să se alipească municipiului Făgăraş, noi am pierde toate proiectele pe care le avem în derulare. Apoi mai este problema fondului funciar, avem peste 8.000 de hectare de pământ şi pădure, care ar putea retrocedat foarte greu în acele condiţii. Ca să nu mai vorbim de taxele şi impozitele, de oraş, pe care sătenii din comună ar trebui să le plătească. În sensul că acestea se vor mări. Ar fi bine să se organizeze un referendum, oamenii au ceva de spus, măcar aici să se audă şi părerea lor. Nu este o idee bună şi eu nu o susţin deloc“, a spus primarul comunei Beclean, Ioan Maican.
Cu toate acestea, sunt şi primari care ar fi de acord cu un astfel de proiect. „Dacă acest proiect ar deveni lege, eu aş fi de acord ca oraşele şi comunele să fie reîmpărţite. Probabil acest lucru trebuia realizat în urmă cu câţiva ani. Totuşi, în ceea ce priveşte comuna Sâmbăta, consider că noi nu vom fi afectaţi. Şi asta pentru că această comună, care are în subordine şi Complexul de la Sâmbăta de Sus, creşte pe zi ce trece. Şi mă refer aici la oamenii care îşi fac noi locuinţe în acest complex. Tocmai de aceea spun că noi nu am intra în acest proiect, mai ales că, dacă va fi aprobat, va intra în vigoare doar din 2016“, a spus Vasile Andreiaş, primarul comunei Sâmbăta de Sus.
De aceeaşi părere este şi primarul comunei Drăguş. „Da, aş fi de acord cu această propunere legislativă, dar doar cu o condiţie. Dacă s-ar face şi o descentralizare. Mai mult, ar fi bine ca întreaga Ţară a Făgăraşului să fie o zonă de sine stătătoare, aşa cum era la mijlocul anilor 1950, atunci când funcţiona ca judeţ. Dacă mai multe comune s-ar alipi, atunci ar fi mai uşor pentru investitori, iar banii ar veni cu mai multă uşurinţă decât acum. În ceea ce priveşte comuna Drăguş, consider că acest proiect ar fi bine-venit, mai ales că Drăguşul este o comună destul de mică şi doar aşa am putea primi mai mulţi bani pentru proiectele pe care le avem în derulare“, a spus Gheorghe Sucaciu, primarul comunei Drăguş.
Ar fi trebuit să se întâmple de mulţi ani
La nivelul judeţului Braşov, din cele 58 de unităţi teritorial administrative – dintre care 10 oraşe şi 48 de comune – ar mai rămâne doar 6 oraşe şi 12 comune. Asta raportat la numărul populaţiei existent acum, conform datelor oficiale prezentate de Direcţia Judeţeană Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Braşov. Dacă este, însă, să ne luăm după datele înregistrate în urma referendumului din anul 2002, în judeţul Braşov ar mai fi doar 6 oraşe şi 11 comune.
Conform prefectului judeţului Braşov, Ion Gonţea, o astfel de reorganizare se impune în mod categoric. Şi asta pentru că, de la începutul anilor 90, România a mers invers faţă de restul Europei. Dacă acolo se comasau unităţile administrative, la noi se înfiinţau altele noi. Cu toate acestea, afirmă prefectul, ar trebui să se ţină cont de mai multe criterii în stabilirea unor noi unităţi teritorial-administrative.
Propunerea de reorganizare teritorială ar însemna costuri în plus la bugetele locale, dar şi o cheltuială redusă cu angajaţii primăriilor, sunt de părere susţinătorii proiectului. De asemenea, aceştia mai spun că mai puţine oraşe şi comune ar însemna mai puţini primari, viceprimari, consilieri locali şi bineînţeles salarii mai puţine în administraţie. Dacă acest proiect va fi pus în aplicare, reorganizarea teritorială ar putea fi făcută până în 2016.
(Alina ROMAN)
Buna! mi se pare o idee foarte buna mai putini primari si consilieri( = persoane care pierd timpul si iau bani de la stat pt a nu face nimic ) sa speram ca o sa se aprobe legea . Si privind terenurile si padurile ce apartin satelor vor ramine ale satelor numai ca vor fi preluate si administrate de o singura primarie ceea ce inseamna ca nu vom mai avea chieltuieli pt trei primarii si ne vom permite sa avem mai multa iluminare pe timpul nopti in sate si nu numai . România a mers invers faţă de restul Europei. (asta e buna ) ….
Si eu sunt de acord sa se reduca numarul de comune daca Tara Fagarasului va putea functiona ca un intreg, nu divizata intre doua judete. In orice caz pericolul nu este asa mare…daca legea va spune ca nu pot exista comune sub 5000 de locuitori nu va insemna ca Tara Fagarasului nu va avea nicio comuna. Satele se vor asocia astfel incat comuna nou formata sa aiba minim 5000 de locuitori. E si cazul orasului Victoria care decat sa devina sat mai de graba se asociaza cu o localitate doua putand sa-si pastreze statutul de oras. Nu ne laudam cu orasul Victoria ca aparuse pe harta fara sa treaca prin stadiul de sat? Ce ironie…in orice caz in Romania pana fac politicienii ce zic, mai curge multa apa pe valea (comunei) Sambata :).