Va dispărea operatorul actual de transport public județean de persoane?

0
653
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Delegarea gestiunii serviciului de transport public județean de persoane, din aria teritorială de competență a județului Brașov, va fi realizată prin curse regulate, după ce vor fi scoase la licitație patru grupe de trasee care vor acoperi întregul județ. Aceste grupe de trasee urmează să lege zonele Făgăraş- Victoria, Rupea sau Augustin de municipiul Brașov. Funcționalitatea este dată de un număr de 61 de autovehicule, plus alte 12 de rezervă.
Aceasta este concluzia studiului de trafic sau mobilitate şi oportunitate pentru efectuarea serviciului de transport public judeţean de persoane, prin curse regulate, în judeţul Braşov. Documentul este realizat de firma de consultanţă Certrans Level SRL, la comanda Consiliului Județean Brașov. Acest studiu a fost prezentat la începutul săptămânii de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, care a anunţat faptul că, anul acesta, va fi lansată licitaţia pentru delegarea gestiunii serviciului de transport public judeţean de persoane.
Cea mai amplă grupă de trasee are ca punct de plecare oraşul Victoria, trece prin localitățile de la poalele Munților Făgăraș, urmează Drumul Național 73 A, tranzitează orașul Zărnești – de unde colectează călători din întreaga zonă, și ajunge la Brașov.
Cea de-a doua grupă de trasee pleacă din municipiul Făgăraş, adună călători din localităţile situate pe ambele maluri ale Oltului şi străbate Drumul Naţional 1, până la Braşov.
Cea de-a treia grupă de trasee porneşte din oraşul Rupea, colectează călători din zona de nord a judeţului şi urmează Drumul Naţional 13, având ca punct terminus Braşovul.
Cea de-a patra grupă include trasee din zona localităţilor Augustin – Ormeniş – Apaţa – Măieruş şi străbate DN 13, până la Braşov.
Toate cele patru grupe de trasee vor avea capul de linie la Braşov, mai exact, în Bartolomeu la actualul terminal RATBV de lângă fostul stadion Municipal.
Pasul următor este semnarea unui protocol între Consiliul Judeţean Braşov, RATBV Braşov şi Primăria Municipiului Braşov, în baza căruia terminalul din Bartolomeu să poată fi utilizat ca autogară, de către autobuzele care asigură transportul judeţean.
Alte protocoale, distincte, vor fi încheiate de Consiliul Judeţean cu Municipiul Făgăraş, cu Oraşul Rupea şi cu Oraşul Victoria, pentru utilizarea autogărilor din cele trei localităţi.
Cu excepţia Zonei Metropolitane, unde operator de transport este RATBV, cele mai multe curse de transport județean de persoane, sunt asigurate de Transbus Codreanu. Acest operator este pe piață de peste 30 de ani.
„Am studiat cele patru grupe de trasee stabilite la nivel judeţean și consider că a fost creat un număr suficient de curse regulate. Ele ţin cont de necesităţile identificate la nivelul localităţilor, de nevoile cetăţenilor din judeţul Braşov care fac naveta la locurile de muncă sau la şcoală, dar şi de potenţialul turistic al zonelor tranzitate. Consultantul ne-a precizat kilometrii acestor trasee, perioada de timp în care sunt parcurse respectivele trasee, staţiile necesare, precum şi numărul de maşini care trebuie să le deservească. Din studiu reiese că pentru cele patru grupe de trasee vor fi necesare un număr total de 61 de autovehicule, plus alte 12 de rezervă”, a spus vicepreşedintele Consiliului Județean Todorică Şerban.
„Vrem să pregătim cât mai bine lansarea licitaţiei pentru atribuirea traseelor de transport judeţean de persoane, în aşa fel încât la 31 decembrie să putem avea contractele semnate cu prestatorii. Ne preocupă asigurarea unui transport judeţean de persoane modern şi eficient, realizat în condiţii civilizate şi la tarife oneste, cu respectarea tuturor normativelor în domeniu. În egală măsură, ne interesează să avem operatori pe toate traseele din judeţ pe care trebuie să le acoperim, astfel încât cetăţenii să aibă acces neîngrădit la acest serviciu public”, a declarat Adrian Veștea- președintele Consiliului Județean Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ