Un prim pas spre muzeu

0
29
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

negru-voda-dr-intrDocumente vechi, fotografii, înregistrări, sau alte mărturii despre perioada de dinainte şi de după instaurarea comunismului. Toate acestea sunt puse de acum la dispoziţia oricărui făgărăşean care vrea să afle despre suferinţele înaintaşilor. Astfel, s-a făcut primul pas spre realizarea Muzeului Rezistenţei Anticomuniste. La sediul Fundaţiei Culturale Negru Vodă, acesta a prins contur prin expoziţia „Remember comunizarea Ţării Făgăraşului”.

Muzeul Rezistenţei Anticomuniste a existat până acum doar pe hârtie şi în cercetările unor oameni care nu au renunţat la realizarea acestui vis, în pofida tuturor piedicilor întâlnite. S-a reuşit însă, după de ani de muncă, deschiderea muzeului experimental al rezistenţei anticomuniste prin expoziţia „Remember comunizarea Ţării Făgăraşului“. Acesta este însă doar un prim pas în realizarea proiectului propus. „Mă bucur că am ajuns până aici. Din fericire, nu se opreşte totul aici. Mai sunt multe de făcut. Această expoziţie este o expoziţie vie, care trebuie completată în continuare, deci iată, la noi, niciodată nu se termină o activitate, să putem spune gata, să depunem armele. Dimpotrivă, trebuie să continuăm, vom face alte materiale speciale pentru fiecare problemă, care vor fi numite caietele memorialului rezistenţei anticomuniste, ne-a spus preşedintele Fundaţiei Culturale, istoricul Florentin Olteanu.

negru-voda-stg-intrPentru Făgăraş, ar însemna extrem de mult realizarea unui muzeu al rezistenţei anticomuniste. „În primul rând, pentru Făgăraş, e o mare onoare că am ajuns până aici. Este o mare onoare că am avut astfel de înaintaşi, din păcate s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu ei în perioada comunistă şi este o onoare pentru Făgăraş că un om ca domnul Florentin Olteanu să realizeze ceea ce a realizat aici, pentru acest muzeu. Domnul Olteanu face parte dintre oamenii în stare să răstoarne şi munţii pentru realizarea unui vis, ceea ce a şi demonstrat acum”, a declarat primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc.

negru-voda-oficPe lângă mărturii din perioada comunistă, expoziţia prezintă şi o Ţară a Făgraşului inocentă – aceasta fiind marcată cu o poartă prin care vizitatorii pătrund în Ţara Făgăraşului. „Contribuţia mea la această expoziţie este „Ţara Făgăraşului inocentă” Am încercat să prezint în imagini şi simboluri, societatea tradiţională făgărăşeană, în principal valorile ei tradiţionale, şcoala credinţa, educaţia”, a declarat muzeograful-doctor Elena Băjenaru.

Muzeul funcţionează doar temporar la sediul Fundaţiei Negru Vodă. În viitor, acesta ar putea fi mutat în cetatea Făgăraşului, chiar în locul în care au fost închişi şi torturaţi mulţi dintre făgărăşenii care s-au împotrivit regimului comunist.

Lavinia GHEORGHE

LĂSAȚI UN MESAJ