Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu anunță publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului, a studiului de evaluare adecvată și a studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă pentru proiectul Autostrada Sibiu – Făgăraș propus a fi amplasat pe teritoriul Județului Sibiu (oraș Tălmaciu și Avrig, comunele: Boița, Turnu Roșu, Racovița, Porumbacu de Jos, Cârța și Arpașu de Jos) și județul Brașov (municipiul Făgăraș, comunele: Ucea, Viștea, Drăguș, Voila, Beclean, Recea și Mândra), titular ,, Compania Națională de Administrare Infrastructură Rutieră SA”. Tipul deciziei posibile luate de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării acestui acord. Documentele menționate sunt disponibile la adresa de internet a agentiei, www.apmsb.anpm.ro, la secțiunea Reglementări/ Acordul de Mediu/Documentații procedură EIA și EA, cât și pe site-ul CNAIR.
Având în vedere Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 3/2021 pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 ianuarie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:
– Raportul privind impactul asupra mediului, Studiului de evaluare adecvată și Studiului de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, pot fi consultate doar electronic.
– Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observații privind documentele menționate la sediul APM Sibiu, din Sibiu, str. Hipodromului, nr. 2A, FAX 0269/444.145, cât și pe adresa de e-mail office@apmsb.anpm.ro, până la data de 15.03.2021.
Autostrada 13 va lega Sibiul de Brașov, pe lângă Făgăraș, traseul continuând către Bacău, pe lângă Sf. Gheorghe, Târgu Secuiesc și Onești. Autostrada este inclusă în lista proiectelor prioritare de infrastructură rutieră în România. Primul studiu de fezabilitate al autostrăzii Sibiu – Făgăraș a fost realizat în 2015, a fost actualizat începând din 2019 și propune împărțirea autostrăzii pe patru tronsoane: Boița – Avrig/Mârșa (nod rutier cu DJ 105G), Avrig/Mârșa – Arpașu de Jos (nod rutier cu DN1), Arpașu de Jos – Sâmbăta de Sus (DJ 105B) și, Sâmbăta de Sus – Făgăraș (zona Mândra, unde se va realiza o altă legătură cu DN1). Pe teritoriul județului Sibiu, autostrada va avea un nod rutier la Arpașu de Sus și unul la Avrig, iar pe teritoriul județului Brașov, noduri rutiere vor fi la Victoria, la Sâmbăta de Sus, Ileni și Făgăraș- Mândra.
sursa foto:www.apmsb.anpm.ro