Un făgărășean elogiat de The Guardian

2
131
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Romanul „The Book of Mirrors” al scriitorului făgărăşean Eugen Ovidiu Chirovici are şanse să devină noua senzaţie literară mondială, după ce a fost comandat peste noapte de edituri din 23 de ţări şi este de aşteptat să aducă în conturile autorului, Eugen Ovidiu Chirovici, o sumă cu şapte zerouri în coadă.Untitled-2The Guardian -Chirovici
Potrivit prestigiosului cotidian britanic „The Guardian“, cartea lui Chirovici (51 de ani) are şanse să depăşească numeroase recorduri de audienţă. „The Book of Mirrors“, roman încadrat în categoria „crimă mister“, a fost cumpărat în ultimele trei săptămâni de edituri din 23 de ţări şi-i poate aduce autorului, numai din vânzarea drepturilor de publicare, o mică avere. Jurnaliştii britanici scriu că în unele ţări, precum Germania, au existat până la 11 edituri care au participat la licitaţia pentru achiziţionarea drepturilor de autor. Eugen Chirovici are contract cu agenţia literară britanică Peters Fraser and Dunlop (PFD), ai cărei oficiali s-au ocupat de vânzarea manuscrisului. Unul dintre angajaţii agenţiei a spus pentru „The Guardian“ că romanul scris de Chirovici „este incredibil, atât de sofisticat. Nu ai şti niciodată că a fost scris de cineva a cărui limbă maternă nu este engleza”.
Într-o declaraţie a editorului de la Century, Francesca Pathak, spune că „The Book of Mirrors” te captivează încă de la prima pagină. „O să fie o uriaşă lansare de debut pentru noi”. Romanul poliţist are în centru povestea asasinării unui profesor de la Universitatea Princeton în anii 1980.
De altfel, „The Book of Mirrors“ este prima carte scrisă în engleză de către Eugen Ovidiu Chirovici. Făgărășeanul, care locuieşte în Reading, s-a mutat în Marea Britanie în urmă cu trei ani, pentru a fi alături de fiul său, proaspăt student la Universitatea Cardiff, şi de soţia sa, care a primit o ofertă de angajare foarte tentantă, în calitate de analist financiar. Eugen Chirovici a descris în detaliu, pe site-ul personal, aventura scrierii romanului, despre care spune că este cel puţin la fel de interesantă ca şi cartea în sine. Romanul lui Chirovici este o poveste despre uciderea unui profesor carismatic de la Universitatea Princeton la sfârşitul anilor 1980. Eugen Ovidiu Chirovici, născut pe 11 mai 1964, în Făgăraș, este de profesie economist, scriitor și jurnalist român. Este al doilea născut în familia Radu și Maria Chirovici. A studiat la ASE București, (promoția 1988), University of Glasgow (Scoția) studii postuniversitare (1995) și Institutul de Dezvoltare Economică – EDI – de pe lângă Grupul Băncii Mondiale – SUA, studii postuniversitare (1996). Deține trei titluri de Doctor Honoris Causa la: Universitatea Bioterra, București, Universitatea Aurel Vlaicu Arad, și Universitatea Oradea, este membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România din anul 2007 și membru al Clubului de la Berna. I-a fost decernată, în 2009, distincția „Kent Medallion” de către Alteța Sa Regală Ducele de Kent. A primit Marele Premiu pentru Jurnalism (1999), Premiul Pamfil Șeicaru (2000), Medalia de Aur a Centrului Ecumenic Internațional (2000), Premiul pentru Jurnalism al ANSVM (2002).
A publicat peste 1000 de articole în România și străinătate și este autorul a cinci romane și mai multe cărți de eseistică și istorie economică. Ca scriitor a debutat în 1989 cu proză scurtă în România Literară, Astra, Vatra, Luceafărul, iar primul său roman „Masacrul” a fost vândut în 1991, în 60.000 de exemplare. Au urmat mai multe succese literare, printre care „Comando pentru general” (bestseller), „Spectacolul reformei văzut de la galerie”, „România, zece ani după…”(o istorie economică și politică a primei decade postdecembriste), „Națiunea virtuală” (eseu despre globalizare). În anul 2005, începe colaborarea cu Editura RAO, publicând: „Misterele istoriei: religie, politică și bani”, „A doua moarte”, „Suflete la preț redus”, „La broasca leșinat”, „Noua economie: ABC pentru viitorii milionari”, „Puterea”, „Labyrinth.com”, „Voodoo”, „Pulbere Neagră”, „Hoodoo Creek”, „Cine a ucis-o pe Nora Jones ?”, „Sanitarium”,”Locul în care nimic nu este ce pare a fi”, „O amintire de la Paris”.

2 COMENTARII

  1. Ma bucur ca mai avem si noi ,fagarasenii, cu cine sa ne mandrim si ii multumesc .
    Totodata ma inclin in fata personalitatii lui Eugen Ovidiu Chirivici.

LĂSAȚI UN MESAJ