Turişti moldoveni răniţi în munţi

0
36
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


A fost alertă în Munţii Făgăraş timp de mai bine de 12 ore! Un grup de turişti din Republica Moldova  a fost blocat, încă de joi seara, la o altitudine de peste 2000 de metri după ce mai multe persoane au fost accidentate. O echipă formată din  jandarmi montani şi salvamontişti a ajuns la ei şi a reuşit să-i salveze.

Au alunecat pe zăpadă

Opt turişti din Republica Moldova au plecat joi seara spre Vârful Moldoveanu. Erau echipaţi corespunzător, iar starea vremii era bună. Cu toate acestea, ei nu au mai reuşit să ajungă pe cel mai înalt vârf din Carpaţi. Şi asta pentru că, din neatenţie, au alunecat pe fâşie de zăpadă. Doi dintre ei s-au rănit destul de grav, iar ceilaţi au fost nevoiţi să-i alerteze pe salvatori. „Turiştii au încercat să urce spre Vârful Moldoveanu. În Vârful Viştea Mare, însă, au alunecat pe o limbă de zăpadă, iar doi s-au accidentat. Unul mai grav, s-a lovit la cap, iar celălalt are leziuni mai uşoare. Joi seara a urcat spre ei o echipă Salvamont Victoria, împreună cu una de jandarmi. Au ajuns la ei şi i-au stabilizat. O parte din ei au fost adăpostiţi la refugiul pe care îl avem în Viştea Mare. Cei care erau accidentaţi mai grav au rămas în cort“, a spus Tomas Bross, de la Salvamont Victoria.

Salvaţi cu elicopterul

Din cauza celor răniţi, turiştii au fost nevoiţi să rămână peste noapte la un refugiu de pe munte. „Elicopterul a fost solicitat din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie a Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru a sprijini o echipă mixtă de salvare. Aceasta a fost formată din patru jandarmi montani din cadrul Postului de Jandarmi Sâmbăta şi trei salvamontişti şi a acţionat în timpul nopţii pentru evacuarea a două persoane care făceau parte din grupul de turişti din Republica Moldova, răniţi şi imoblizaţi pe munte. Undeva spre Viştea Mare, mai precis la peste 2.000 de metri altitudine, două persoane din acest grup au căzut pe un grohotiş, aproximativ 200 de metri. Din cauza condiţiilor nefavorabile şi deplasării pe timp de noapte, aceştia au primit îngrijiri medicale la faţa locului, pe timpul nopţii. Ceilalţi turişti au înnoptat la refugiul care există în acea zonă“, a spus locotenent colonelul Adrian Şerban, comandantul Detaşamentului de Jandarmi Făgăraş.

Un elicopter al Ministerului de Interne a ajuns în dimineaţa zilei următoare pe munte pentru a-i prelua pe turiştii moldoveni. Cei răniţi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean din Braşov.

Mihaela BĂRGĂOANU

LĂSAȚI UN MESAJ