Acum când vremea este caniculară trebuie să avem grijă ce mâncăm. Dacă consumăm alimente proaspete oferim corpului minerale, pe care nu le mai avem din cauza transpirației abundente cauzată de temperaturile extreme. Printre alimentele prospete recomandate în această perioadă se află și pepenele. Dar ce ne facem atunci când îl cumpărăm din piață și nu știm ce să alegem, mai ales că în multe cazuri nu avem posibilitatea testării lui. De aceea, este bine să cunoaștem câteva aspecte importante la care trebuie să fim atenți atunci când alegem un pepene.
În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, de la AGRO TV, fermierul Andrei Boitoș a oferit câteva sfaturi cu privire la aspectele cele mai importante în recunoașterea unui pepene dulce, de calitate.
”Consumatorul, dacă merge la supermarket sau în piață ca să își achiziționeze un pepene, are câteva soluții. Dacă rupeți codița, sau dacă este deja ruptă, acolo este produsă o sevă galbenă, asemănătoare cu mierea, nu la fel de vâscoasă, dar ușor vâscoasă, uleioasă. Un alt aspect ar mai putea fi pata aceea galbenă, dar nu este determinant. Trebuie să fie galben intens, nu galben deschis, dar sunt anumite soiuri de pepeni care nu sunt așa galbeni pe partea pe care au stat pe pământ.
Și mai avem un alt aspect la care eu mă uit, tot legat de codiță: dacă codița respectivă este subțire. Când pepenele este crud, codița este foarte groasă și este acoperită cu niște perișori. Dacă codița e uscată, nu trebuie să ne alarmeze, ea se usucă foarte repede, în 48 de ore. Dacă codița aceea este prezentă și se rupe ușor, înseamnă că pepenele este copt”, a precizat Andrei Boitoș pentru AGRO TV.