Traforajul – muncă, pasiune, artă

23
965
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Nu este un hobby costisitor, dar este unul extrem de migălos. Tăieturile, îmbinările, munca, pasiunea şi mai ales talentul transformă foiled e placaj în adevărate opere de artă. Deşi pentru realizarea unei piese îi sunt necesare aproape 2 săptămâni, nimic nu-l opreşte să-şi ducă planul la bun sfârşit. Este vorba de un tânăr făgărăşean de 35 de ani care şi-a transformat visul din copilărie într-o adevărată pasiune şi îndeletnicire.

Plăcere şi refugiu

Levente Dul are 35 de ani şi este pompier. Ştie foarte bine să stingă focul şi să intervină atunci când sunt incendii sau când viaţa oamenilor este în pericol. Un adevărat erou. În timpul liber însă, se retrage în micul său atelier cu lemn, adeziv şi fierăstrău de traforaj şi începe să lucreze. E pasionat de traforaj încă din clasa I. Îl privea ore în şir pe fratele lui mai mare când lucra la traforaj şi îl ruga să îl lase şi pe el să încerce. Nici nu s-ar fi gândit că după atâţia ani tot aici va fi, pe scaun şi lucrând de zor la următorul model.

„Îmi place foarte mult să lucrez în timpul meu liber. Vin de la serviciu şi aşa mă relaxez, pe scaunul meu şi făcând obiecte din traforaj“, povesteşte Levente. Mai bine zis făcând minuni, pentru că toate obiectele parcă prind viaţă în mâinile artistului.

Pasiunea nu este deloc costisitoare, însă este migăloasă. Am păşit, sfioşi, în universul lui şi, în fiecare cameră am dat peste opere de artă. Ceasuri, suporturi de creioane, cofraje, biserici miniaturale, veioze, lustre. Şi multe,  multe castele. Am dat chiar şi peste Turnul Eiffel.

„E o muncă migăloasă, într-adevăr, dar nu mi se pare deloc grea. Lucrez de foarte mult timp şi toul mi se pare foarte simplu acum. Iar o dată ce mă apuc de lucru, uit şi de necazuri şi de griji şi parcă păşesc într-o lume a mea“, mai spune artistul.

Muncă migăloasă, dar făuritoare de artă

Cu o fărâmă de pasiune şi un dram de talent Levente a reuşit să împodobească o casă întreagă. Nu este uşor, dar nu este nici greu, spune el. La piesele mici, de pildă, se fac întâi tăieturile interioare, după care se decupează din bucata de placaj. În schimb, la piesele mari, se decupează pe conturul exterior, apoi se fac tăieturile interioare.

„Traforajul este făcut în aşa fel încât nu-mi ia mult timp până desfac şi pun la loc piesele. E mult, poate, până fac acele găuri: unele trebuie să fie mai mari, altele mai mici. O lucrare îmi ia cam 10 – 11 zile, depinde de dispoziţia pe care o am, dar şi de timpul de care dispun“, mai povesteşte Levente.

Lucrările pe care le-a realizat înseamnă şi multe ore de muncă. Multe ore de muncă neîntreruptă, muncă ce necesită, de multe ori tăieturi fine, făcute la milimetru. Tocmai de aceea tăieturile trebuie să fie perpendiculare pe suprafaţa placajului. Iar finisarea, asamblarea şi apoi lăcuirea trebuie să fie impecabile. Ca apoi, în final, obiectele prind viaţă în mâinile lui. A încercat să-i insufle pasiunea traforajului şi fetiţei sale.

„De câte ori lucrez, am încercat să o chem şi pe fiica mea alături de mine. Pare interesată şi nu prea. Poate mai încolo, când va mai creşte, să îşi dea seama de frumuseţea acestei munci. Am găsit pe internet şi foarte multe fete care au deschis expoziţii de traforaj. Nu e o muncă pentru bărbaţi, ci şi fetele pot face aşa ceva. Din câte am văzut, piesele ce ies din mâna lor sunt foarte reuşite“, spune Levente.

Munca, pasiunea şi dăruinţa lui Levente nu vor rămâne necunoscute publicului larg. Cu ajutorul directorului Casei Municipale de Cultură, Mihai Giuriţan, Levente îşi va deschide săptămâna viitoare prima expoziţie de traforaj, în incinta instituţiei de cultură.

(Alina ROMAN)

23 COMENTARII

 1. INCREDIBIL!!!!!!!!!!!!As ruga redactia,daca este posibil,sa prezinte o galerie foto de la aceasta expozitie,pentru ca merita cu adevarat sa fie vazuta de foarta multa lume.Felicitari artistului!!!!

 2. Sper ca expozitia sa fie un succes si o rampa de lansare pentru artist pe plan judetean si chiar national. Succes Levi!!

 3. UGYES!!!!Levente! Sunt stupita de talentul tau”nou” ptr mine.
  Continua sati asculti talentul!
  As ruga redactia sa ne vizioneze detali cu expo.
  O coetana.Eniko

 4. Salut. Ma intereseaza si pe mine un model de ceas daca ma puteti ajuta cu el. Cum se procedeaza.
  Multumesc mult

 5. buna sunt nelu sunt interesat pt modele simple pt baiatul meu are 7 ani poti sa imi dai o aderesa unde pot gasi mersi 

 6. Felicitari pentru lucrarile pe care le-ati reallizat. Ca si dumneavoastra si eu sunt un ”impatimit” in ale traforajului. Rugamintea mea : puteti sa ma ajutati cu modele ( daca este cazul, chiar contra-cost ; biserici si castele ). Multumesc anticipat !

 7. Lucrări care te lasă cu gura căscată.Lucrări care te îndeamnă să te apuci de treabă.Este motivul pt. care doresc să mă apuc din nou de lucru.Se poate să-mi trimiteți ceva modele mai complexe?Mulțumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ