Oamenii din întreaga lume au adoptat mai multe obiceiuri pe care le practică în prag de an nou şi despre care cred că le vor purta noroc. Mai multe popoare ale lumii sunt atente la direcţia vântului în dimineaţa Anului Nou. Dacă bate din sud, prevesteşte un an îmbelşugat şi vreme bună, în timp ce vântul din nord este semn de vreme rea şi an dificil. Vântul care bate din est prevesteşte calamităţi naturale, iar de la vest este semn că în anul ce vine va fi bogăţie de lapte şi peşte, dar şi decesul unei persoane publice importante. Dacă nu se simte adierea vântului este semn de veselie şi prosperitate pentru tot anul.
Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, pentru a fi sănătoşi tot anul. Dar, dacă nimeriţi o boabă acră, luna din an pe care o simbolizează nu va fi una din cele mai bune.
Americanii consideră semn de noroc 365 de boabe de fasole neagră, considerate simbol al prosperităţii. Se mai spune că norocos va fi de două ori mai mult acela care găteşte fasolea.
De asemenea, lintea, prin forma ei rotunda, aminteşte de monede şi de aceea, ei consideră că este bine să o mănânci în noaptea dintre ani pentru succes financiar.
Tot ei obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou.
În tradiţia chineză de Anul Nou nu se consumă mâncarea de culoare albă, pentru că este un simbol al morţii. Sunt de evitat astfel, brânzeturile sau ouăle albe.
Şi apropos de ouă, britanicii sfărâmă toate cojile de ouă, pentru că altfel, un spirit rău îşi va face din ele o barcă şi va stârni furtuni puternice pe mare. Tot de la britanici ştim că fiecare membru al familiei ar trebui să participe la prepararea prăjiturilor, pentru a alunga ghinionul, iar dacă serviţi tăiţei sau paste, lăsaţi cuţitul deoparte, altfel, vă scurtaţi viaţa. Şi pâinea cu găuri are aceeaşi semnificaţie, deci mare grijă la brutărie. Nu consumaţi crabi sau raci, pentru că aceste crustacee merg înapoi. Puteţi consuma cu mare încredere orice fel de peşte, pentru a fi ager, descurcăreţ şi strălucitor ca el.
Anul Nou japonez este denumit „Oshogatsu” și este sărbătorit cu familia, care face curat și decorează întreaga casă împreună. Apoi, decorațiunile naturale precum crengile de pin, florile de prun și bambusul joacă un rol special în pregătirea locuinței pentru sărbătoarea trecerii dintre ani.
Danemarca celebrează prietenia de Anul Nou. Astfel, oamenii aruncă cu veselă în ușile apropiaților. Cei care au cele mai multe vase sparte în fața casei înseamnă că au cei mai mulți prieteni.
Pe lângă casă, locuitorii din Puerto Rico fac curat și în mașină, grădină și chiar pe stradă. De asemenea, există tradiția de a arunca găleți cu apă pe fereastră pentru a scăpa de ghinionul de anul trecut.
Unii sud-africani, în special cei din cartierul Hillbrow din Johannesburg, duc curățenia pentru noul an la un alt nivel. Aruncarea mobilierului și a electrocasnicelor vechi (inclusiv cele mari, cum sunt frigiderele) de la ferestrele blocurilor îi ajută să aibă un an nou luminos, spun ei. În Belarus, Anul Nou face parte dintr-un festival care ține 13 zile, cunoscut sub numele de Kaliady. Kaliady provine din vechea recunoaștere păgână a solstițiului de iarnă. Se cântă colinde și se ia masa în familie.
Amsterdam găzduiește una dintre cele mai mari petreceri stradale din lume în ajunul Anului Nou. Participanții mănâncă, la miezul nopții, oliebollen. Tradiția spune că dacă vei consuma aceste bile din aluat prăjit vei alunga spiritele rele în Noul An.
Una dintre tradițiile columbienilor de Revelion este să plimbe o valiză goală prin bloc. Acest lucru simbolizează că vor avea parte de mai multe călătorii în anul ce vine.
sursa:gandul.ro