Prima zi de primăvară este însoțită, din cele mai vechi timpuri, de superstiții pe care oamenii obișnuiau să le respecte cu sfințenie. Se spune că cel sau cea care, astăzi, îşi pune la mână mărţişorul şi îl poartă până la 9 martie va avea noroc tot anul. Desigur, în această perioadă nu trebuie să daţi deloc jos aţa de la mână. Mărţişorul nu se aruncă la gunoi, nici după ce a „expirat” perioada de purtare, pentru că asta aduce ghinion. După ce nu vreţi să îl mai purtaţi, el se leagă de un copac sau chiar de un trandafir aflat în pământ.
În zilele noastre, de 1 Martie oferim mărțișoare: fire colorate în alb și roșu care poartă noroc. O superstiție de 1 Martie spune că în această zi nu ar fi bine să spălăm sau să facem curat în casă: Baba Dochia ar trimite ghinion în gospodăria care nu respectă tradiția.
În Moldova, de 1 Martie, femeile dăruiesc mărțișoare bărbaților. Dobrogenii spun că mărțișorul se poartă până când zăresc zborul primei berze. În acel moment, mărțișorul este aruncat de femei către cer ca norocul să prindă aripi și să fie la fel de mare precum barza.
Bănățencele își spală fața cu zăpadă în dimineața zilei de 1 Martie. Se spune că doar așa vor fi iubite pe tot parcursul anului.
Dacă România sărbătorește Mărțișorul, Australia de Vest sărbătorește Ziua Muncii. Pentru Bosnia și Herțegovina, 1 Martie înseamnă Ziua Independenței, Paraguay sărbătorește Ziua Eroilor pe 1 Martie. Pentru Coreea de Sud, 1 Martie înseamnă ziua Ziua Libertății sau Ziua Mișcării pentru Independență. Pe 1 Martie 1919, protestatarii au ieșit pe străzi pentru a-și manifesta nemulțumirile față de ocupația japoneză care a început în 1910 și care i-a privat pe coreeni de un număr mare de libertăți. Pe 1 Martie, aproximativ două milioane de oameni au ieșit pe străzi și au demonstrat pașnic. Tot atunci, la Seul, a fost citită Declarația de Independență. Mii de protestatari au fost arestați. Aproximativ 15.000 de coreeni au fost răniți, iar aproape 7.000 au fost uciși. Din 1949, 1 Martie a devenit sărbătoarea națională prin care coreeni celebrează mișcarea pentru independență. Pentru islandezi, 1 Martie înseamnă Ziua Berii. Americanii au patru aniversări pe 1 Martie: Ziua Națională a Compotului de Fructe, Ziua Protecției Cailor, Ziua Iubitorilor de Unt de Arahide și Ziua Națională a Porcilor. În plus, americanii mai celebrează pe 1 Martie și Luna Femeilor care au intrat în istorie. Americanii pornesc o campanie care celebrează femeile care au marcat istoria, aceasta avându-și finalul pe 31 martie. Organizația Națiunilor Unite sărbătorește pe 1 Martie Ziua fără Discriminare sau Ziua Mondială pentru Eliminarea Discriminării. Canada începe pe 1 Martie Luna Națională a Nutriției, o campanie lansată de Academia de Nutriție și Dietetică care se derulează pe tot parcursul lunii martie. Bulgarii sărbătoresc Ziua Babei Marta– echivalentul pentru mărțișor. Tot pe 1 martie, anul 1837, s-a născut Ion Creangă, unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori români.