Tradiţii făgărăşene la Castelul Bran

1
335
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Tradiţiile populare din judeţul Braşov sunt subiectul unei expoziţii prezentate în Castelul Bran. În cadrul manifestării, pe lângă expoziţia de obiecte populare, câteva grupuri din Ţara Făgăraşului au prezentat colinde şi obiceiuri din zona lor.

Şercăiţa, în deschidere

Câteva localităţi din Ţara Făgăraşului participă în această perioadă la expoziţia de datini şi obiceiuri din satele judeţului Braşov, intitulată „Cumpăna dintre timpuri la Castelul Bran”. Manifestarea se desfăşoară între 9 decembrie – 9 ianuarie şi este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Bran şi Compania de Administrare a Domeniului Bran.

Vernisajul expoziţiei a avut loc joi, 9 decembrie, iar deschiderea a fost animată de mai multe grupuri, printre care şi ceata de feciori din Şercăiţa, împreună cu ansamblul „Fluieraşii” şi cel de dansuri populare, care au încântat turiştii şi organizatorii prin reprezentaţiile lor.

Şezătoarea din Bucium

Manifestările au continuat sâmbătă, 11 decembrie, cu şezătoarea din Bucium. Dornici să reînvie frumoasele tradiţii populare, buciumenii au pregătit o şezătoare, în cadrul căreia au inclus şi programul cetei de feciori. Gazdă le-a fost chiar primarul comunei, care s-a alăturat cu drag obiceiului.

Şezătorile se făceau pe vremuri în anotimpul rece, fie pentru întrajutorare la torsul lânii, fie ca un prilej de întrunire comunitară. Fiecare femeie îşi aducea de acasă câte ceva de lucru: furcă pentru tors, cusături de la diverse piese de port popular, dantelă sau împletituri. Bărbaţii curăţau porumb, împleteau coşuri sau meştereau câte ceva. Atmosfera era întreţinută de cântece, ghicitori, proverbe şi jocuri; se serveau scoverzi, boabe fierte, nuci, prune uscate sau diverse plăcinte specifice locului.

Aici se discuta despre ce s-a mai întâmplat prin sat, se învăţau colindele, tinerii se cunoşteau între ei, iar fetele de măritat erau curtate de peţitori. Băieţii veneau mai târziu, uneori însoţiţi de muzicanţi, şi atunci se integra şi jocul în şezătoare.

Ceva din această atmosferă au încercat să redea şi sătenii din Bucium, care au pregătit cântece de şezătoare, doine şi colinde. Spectatorii au fost şi ei implicaţi direct, spre încântarea lor: au fost serviţi cu produse pregătite pentru cei din şezătoare, au fost martorii unei declaraţii de dragoste refuzate, al jocului cu întorsul blidelor, iar când s-a încins jocul au fost invitaţi şi ei la dans. Programul a fost foarte bine primit şi de către organizatori, care i-au invitat încă de pe acum pe participanţi la manifestările de anul viitor.

Ceata de feciori şi şezătoarea de la Veneţia

Prezentarea tradiţiilor continuă la Castelul Bran, fiecare sâmbătă şi duminică până în 9 ianuarie ,având câte un grup invitat. Conform programului prezentat, din Ţara Făgăraşului mai participă ceata de feciori din Veneţia de Jos (18 decembrie) şi şezătoarea din Veneţia de Jos (8 ianuarie).

Natalia CORLEAN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ