Tot ce trebuie să știți despre legea care definește termenul de „antițigănism”,  promulgată luni de președintele Klaus Iohannis

0
364
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Legea care definește termenul de „antițigănism” și care reglementează pedepsele pentru atitudinea anti-romă, a fost promulgată luni de către președintele Klaus Iohannis. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat în decembrie 2019, iar votul decizional al deputaților a fost dat în 15 decembrie 2020.
Concret, conform acestei legi „prin antiţigănism se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor (…)
(…) îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani”.
Potrivit acestei legi, cei care promovează public concepțiile, ideile sau doctrinele antiţigăniste, distribuie sau furnizează același tip de materiale publice sau înființează sau constituie organizații antiţigăniste, vor fi pedepsițicu închisoare de la 3 luni la 10 ani. Ideea de „organizaţie cu caracter antiţigănist”  face referire la orice grup format din minimum trei persoane. Acestea trebuie să-și desfășoară activitatea, permanent sau temporar în ideea promovării doctrinelor, concepțiilor sau ideilor antiţigăniste.
Conform legii, mai multe simboluri sunt considerate antițigăniste: drapele, embleme, insigne, uniforme, sloganuri, dar și formule de salut. De asemenea, sunt luate în considerare orice alte însemne, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antițigănismul.
Materialele antițigăniste sunt considerate: imagini, mesaje text, conținut audio-video și orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepții sau doctrine care promovează antițigănismul.
Răspândirea ori punerea la dispoziția publicului, prin orice alte mijloace, de știri și informații, materiale antițigăniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la un an la 5 ani.
În cazul în care se confecționează, se vând, se răspândesc sau se dețin simboluri antițigăniste cu scopul de a fi răspândite, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea anumitor drepturi.
De asemenea, se consideră infracțiune și se sancționează cu închisoare de la trei la zece ani și interzicerea unor drepturi, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antițigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.

LĂSAȚI UN MESAJ