Suspendarea cursurilor este acum de cinci zile, conform unui ordin comun al MS și ME

0
186
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Perioada de suspendare a cursurilor cu prezență fizică a elevilor în cazul înregistrării unui număr mare de îmbolnăviri cu COVID-19 la nivelul claselor sau școlilor este acum de doar cinci zile, potrivit unui ordin comun al Ministerului Educației (ME) și Ministerului Sănătății (MS), apărut marți. În plus, și carantina elevilor este tot de cinci zile, indiferent dacă aceștia sunt sau nu vaccinați.
Înainte, Ordinul comun al celor două ministere, stabilea că perioada de suspendare a cursurilor era, atât în cazul claselor, cât și al școlilor, de zece zile.
Totodată, potrivit ordinului recent apărut, durata carantinei preșcolarilor sau elevilor care au interacționat frecvent cu cazurile confirmate din grădiniță sau școală este tot de cinci zile, indiferent dacă cei mici sunt vaccinați sau nu.
De fapt, s-a făcut o aliniere a carantinei elevilor cu regulile generale ale carantinei. Reamintim că, de marți, se aplică o regulă nouă pentru carantina stabilită la intrarea în țară, respectiv cei fără certificat verde intră în carantină timp de cinci zile, indiferent de unde vin.
Până la apariția noului ordin, carantina elevilor era de zece zile, în cazul celor nevaccinați sau netrecuți prin COVID-19, și de cinci zile, în cazul celor vaccinați cu schemă completă sau trecuți prin boală.
Potrivit legislației, în cazul în care un elev a trecut în online pentru că a avut un rezultat pozitiv la un test rapid pe bază de salivă, acesta poate relua cursurile fizice doar dacă prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.
Acum, noul ordin prevede că „preșcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 7 zile, pentru cei care nu sunt vaccinați cu schemă completă și pentru cei trecuți prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv după 5 zile, pentru cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în perioada ultimelor 90 de zile, de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen noninvaziv efectuat din proba de salivă”.
Anterior, elevii putea relua cursurile cu prezență fizică după zece zile, în cazul celor ce nu erau vaccinați cu schemă completă, și după șapte zile, pentru cei care vaccinați cu schemă completă.
În plus, așa cum s-a stabilit la jumătatea lunii ianuarie, trecerea la cursurile online se face acum în funcție de cât de aglomerate sunt spitalele din județ, nu de gradul de vaccinare al profesorilor, așa cum era anterior.
Sursa:avocatnet.ro

LĂSAȚI UN MESAJ