Succesorul lui Benedict – un papă tânăr, popular şi riguros

0
37
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

La Roma se pun deja pe hârtie criteriile pentru alegerea viitorului lider al Bisericii Catolice: cu trecere la tineri, dar la fel de conservator precum actualul Suveran Pontif

La Vatican, în spatele liniştii care s-a aşternut peste cetate, după anunţul demisiei Papei Benedict al XVI-lea, cardinalii fac de zor protretul robot al viitorului Suveran Pontif. Vârsta şi naţionalitatea, alături de alte calităţi umane care să îl facă din viitorul papă un lider popular, sunt criterii de bază în selecţia candidaţilor pentru scaunul care va rămâne vacant din 28 februarie.

Dar mai presus de toate, viitorul Sfânt Părinte trebuie să respecte doctrina originară a Bisericii Catolice. Nici nu se poate altfel în condiţiile în care conclavul care îl va alege luna viitoare pe noul papă este unul mai conservator decât sfatul cardinalilor care acum opt ani îl alegea pe Benedict al XVIlea în fruntea Bisericii Catolice, scrie Reuters. Papa demisionar a avut grijă să îşi aducă în preajmă cardinali care susţin în continuare celibatul preoţilor şi se opun reformelor liberale, precum acceptarea căsătoriei între homosexuali şi a avorturilor.

Longeviv şi comunicativ

„Principala problemă care se pune acum este dacă vrem sau nu un pontificat mai lung”, a mărturist cardinalul Kurt Koch, cel care conduce departamentul Vaticanului pentru unitatea creştinilor. „În ceea ce mă priveşte, eu îmi imaginez un viitor papă din America Latină sau Africa” a adăugat înaltul prelat. Alţii vor un papă bun comunicator care să atragă tinerii, în special, de partea Bisericii. „Nu trebuie neapărat să fie precum o vedetă rock, dar trebuie să ştie să vorbească cu tinerii” a declarat Theodore McCarrick, fost arhiepsicop de Washington.

Viitorul lider al Bisericii Catolice va fi ales de un conclav de 117 cardinali, din rândul acestora, cu o majoritate de voturi de două treimi. Spre deosebire de alegerile din 2005, când Joseph Ratzinger, actualul papă, era dat drept câştigător înainte de reunirea conclavului, în cursa de luna viitoare nu există niciun favorit net, deşi diferite nume au fost vehiculate în presa internaţională.

Cardinalii vor urmări orice declaraţie pe care Benedict al XVI-lea o va face în următoarele zile, în speranţa că acesta va sugera pe cine preferă drept succesor. Un lucru e sigur, faptul că el şi-a argumentat demisia prin motive de sănătate dă de înţeles că viitorul papă va fi unul mult mai tânăr, probabil între 60 şi 70 de ani. Joseph Ratzinger avea 78 de ani când a fost ales în 2005. Nimeni nu se îndoieşte însă că actualul lider al Bisericii Catolice nu va avea un cuvânt greu de spus în privinţa succesorului său, mai ales că 67 din cei 117 de cardinali electori au fost unşi de Benedict al XVI-lea în timpul pontificatului său.

117 de cardinali se vor reuni din 15 martie în conclavul care îl va alege pe noul lider al Bisericii Catolice

LĂSAȚI UN MESAJ