Stradă de municipiu, condiţii de sat

0
106
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

strada-oltuluiFăgăraş. Un oraş cu pretenţii de municipiu, în care, pe unele străzi, localnicii înoată în noroi. Nu se poate circula decât cu cizme de cauciuc, iar apa bălteşte tot sezonul rece pe mijlocul străzii. Oamenii s-au săturat de petiţiile trimise la Primărie, iar autorităţile au mereu acelaşi răspuns:,, nu sunt bani”, sau, mai nou,,, trebuie să înceapă lucrările la canalizarea oraşului!”

Oamenii pot înota în noroi
O parte din strada Oltului e asfaltată. Chiar dacă ici-colo acolo se mai vede câte o groapă, e totuşi acceptabil faţă de cealaltă parte, unde noroiul e stăpân şi bălţile ţin loc de asfalt. Aici oamenii nu pot circula decât încălţaţi cu cizme de cauciuc, iar şoferii rareori se aventurează în zonă în anotimpurile ploioase. Nu de alta, dar dacă nu are o maşină cu tracţiune integrală, şoferul mai poate ieşi din aceste veritabile mlaştini doar cu ajutorul unei macarale.

strada-oltului-nene-baltaStrada a fost mereu asfaltată doar pe jumătate, iar trotuarul a fost amenajat de oamenii care locuiesc aici, ei sperând că astfel vor da un exemplu autorităţilor. Au rămas cu speranţa! Nu s-a întâmplat nimic, după ce ani în şir locatarii din zonă au înaintat zeci de cereri Primăriei. ,,Circulăm numai cu cizme de cauciuc. Nu se poate altfel. Nu numai că e noroiul până la glezne, dar bălţile de pe mijlocul drumului sunt până la genunchi. Ne rugăm de ani de zile de primarii care au condus oraşul să rezolve într-un fel această problemă, dar nimeni nu a ridicat un pai pentru noi”, ne-a povestit Ioan Chinchişan. „Din cauza noroiului, a apei care bălteşte la noi pe stradă, deseori se strică conductele. Nu mai spun că nu putem să plecăm în oraş mai frumos îmbrăcaţi, că până ajungem la colţul străzii, toate hainele sunt pictate de noroi, iar încălţămintea e numai bună de aruncat”, ne-a mai spus o localnică.

strada-oltului-oameni-trot„Impozit de municipiu – condiţii de Şona”
Astfel, de câte ori plouă, strada se transformă într-un iad pentru trecători, iar oamenii din zonă sunt nevoiţi să plece de acasă doar cu cizme de cauciuc şi aceasta în ciuda faptului că plătesc acelaşi impozit ca făgărăşenii care locuiesc în centru. ,,Nu se poate aşa ceva. Suntem atâţia proprietari aici care suntem cu impozitul la zi şi nu plătim deloc puţin. Suntem consideraţi zona a doua, adică nu ca la kilometrul zero, dar ca şi cei care locuiesc în jurul centrului”, „Nu se poate să trăim în astfel de condiţii. Plătim impozit de municipiu şi avem condiţii ca în Şona, poate mai rele”, ne-au mai spus oamenii din zonă.

„Trebuie rezolvată întâi canalizarea”
Edilii ar fi rezolvat demult această problemă, dar nu mai e o noutate pentru nimeni că bugetul Făgăraşului e sărac şi sunt alte priorităţi. Şi totuşi, poate s-ar fi găsit bani, dar autorităţile au amânat asfaltarea acestor străzi din pricina canalizării. „Pe strada Oltului, la fel ca pe celelalte străzi neasfaltate din oraş, vom interveni imediat după ce vom stabili traseele pe care vor trece conductele de canalizare, proiect pe care îl începem foarte probabil în toamna acestui an”, a declarat primarul Sorin Mănduc.

Astfel, oamenilor de pe strada Oltului şi de pe celelalte străzi neasfaltate din oraş nu le rămâne decât să se înarmeze cu răbdare. Răbdare, că noroi au destul…
Lavinia GHEORGHE

1 COMENTARIU

  1. Frumos reportaj dar daca s-ar realiza ceva prin publicarea acestuia. Dumneata, Lavinia Gheorghe, ti-ai facut meseria ai luat un banut(salariul) pentru reportaj si cam atat . Va ramane in arhiva ziarului si atat. Daca cuiva nu ii sta bine acolo unde locuieste sa se mute sa caut un loc mai bun asadar aceste reportaje sunt facute doar sa fie facute. Punct. Pe curand.

  2. Bugetul Fagarasului prin prisma conditiilor actuale din Romania nu este sårac, se poate afirma sus si tare ca este doar foarte prost gestionat. Omul sfinteste intodeauna locul, iar situatia Fagarasului oglindeste felul de gandire al oamenilor,..si aici ma refer la cei alesi sa raspunda. Atata timp cat ei stau bine mersi la caldurica si pe salarii bunisoare nu au de ce sa omoare celulele gandirii. A,…doar poate cand sunt alegeri pentru a fi realesi, pe urma cate o carpaceala pe ici colo si multa carcotela si vaitatura. In decembrie nu mai lipsea mult sa fie aleasa aceiasi nomenclatura devastatoare la conducerea tarii. Acum cand in sfarsit dupa 20 de ani, au aparut cel putin pe hartie solutii viabile, speranta s-a renascut din nou in Romania. Efectele vor mai lua timp pana se vor simtii si la Fagaras, dar evolutia nu mai poate fii oprita. Asa ca a venit timpul de a incepe prin a gandii pentru inceput iar mai apoi la treaba.
    Succes!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ