Strada cu cinci nume

0
340
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

strada-cu-5-nume-13-dec-pasNe-am obişnuit să râdem de legenda urbană numită Caracal, unde cimitrul se află pe strada Învierii, puşcăria pe strada Libertăţii şi alte asemenea. Fără a ne aduce aminte că Făgăraşul a găzduit, până recent, singura intersecţie din ţară ( poate şi din lume!) în care intrau nu patru, ci şase străzi! Sau că în Făgăraş există câte două străzi cu acelaşi nume. Sau străzi care au mai multe denumiri. Cu locuitori care, deşi stau pe aceeaşi stradă, dar pe părţi opuse, în acte stau pe străzi diferite! Sau cu străzi care se întrerup, dar se reiau după câteva sute de metri. E un absurd cotidian cu care noi făgărăşenii ne-am cam obişnuit. Ce te faci însă dacă nu eşti din oraş? Sau dacă te întreabă un străin despre o adresă? În mod sigur, trebuie să stai să te gândeşti. O adresă de bloc de pe Bulevardul Unirii sau Tăbăcari, poate deveni, în absenţa unui reper, mai greu de găsit decât ieşirea din labirint, fără ajutorul firului Ariadnei. Pentru început, haideţi să facem o mică excursie prin absurdul nostru mic oraş şi anume pe strada cu cinci denumiri.

strada-cu-5-numeint-cim-scoUnirii – Stanca – Cimitirului – 13 Decembrie – Combinatului
O singură stradă din oraşul nostru poartă de la un capăt la celălalt 5 denumiri. Este vorba despre strada care pleacă din zona noului sens giratoriu şi trece pe lângă cimitir şi prin cartierul 13 decembrie, mergând mai departe spre Combinat. Astfel, dacă făgrăşenii care locuiesc pe o parte a străzii au trecute în acte o denumire, vecinii de vizavi au o altă adresă. Şi tot aşa, strada, de nici 3 kilometri, este împărţită în tronsoane de câteva sute de metri, fiecare cu câte o altă denumire. Aceste denumiri i-a pus deseori în încurcătură atât pe făgărăşeni dar în special pe străini.

strada-cu-5-nume-transPe ce stradă-i blocul?
Dacă cineva vrea să ajungă la blocul 9 de pe strada Doamna Stanca va avea mult de căutat. După mai multe încercări, va găsi adresa …însă pe altă stradă, adică pe Cimitirului, actuală Octavian Paler. Blocul însă, încăpăţânat, are adresa pe…Doamna Stanca! Şi aceasta nu este singura împărţire ilogică a străzii. Acest tronson de drum este segmentat pe cei aproape 3 kilometri în 5 nume. La intrarea pe strada Octavian Paler, dinspre sensul giratoriu, plonjăm în plin absurd: imobilele au adresa pe strada Doamna Stanca şi chiar pe Bulevardul Unirii! La nici 200 de metri, casele şi blocurile au totuşi adresa pe strada Octavian Paler, fostă Cimitirului.

Atât cu strada Octavian Paler, Cimitirului sau cum s-o mai numi ea! De la intersecţia cu strada Şcolii, drumul ia denumirea de strada 13 Decembrie. Merge ce merge, străbate cartierul omonim, după care, de la pasarelă, e rebotezat Şoseaua Combinatului. A cincea denumire, al cincilea rând de adrese! Asta cu toate că drumul continuă în linie dreaptă.

La sfârşitul drumului, facem o mică socoteală. Am parcurs aproximativ 3 kilometri şi am trecut pe străzile Doamna Stanca, Bulevardul Unirii, Octavian Paler, 13 Decembrie şi Şoseaua Combinatului, când de fapt ne-am aflat pe aceeaşi stradă.

strada-cu-5-nume-sos-combSoţi cu adrese diferite!
Chiar dacă făgărăşenii au învăţat nenumăratele denumiri, mai greu este pentru cei din afara localităţii. „Noi ştim aici cam de ce stradă aparţine fiecare bloc, dar au venit oameni care căutau disperaţi un bloc. Nu prea e normal, dar ce mai e normal astăzi“, ,,Deruta celor care caută o adresă e amplificată şi de faptul că multe blocuri nu au menţionată adresa pe plăcuţe indicatoare. Noroc cu tabelele de la întreţinere”, „Eu am pe actul de identitate adresa pe strada Cimitirului, iar soţul meu, care, normal, locuieşte cu mine, are adresa pe Doamna Stanca. Aşa ceva nu s-a mai pomenit! Cred că ar trebui făcut ceva în acest sens“ ne-a spus câţiva oameni care locuiesc pe strada Octavian Paler, fostă Cimitirului.

Ce spun autorităţile
Autorităţile au şi o explicaţie. „Aşa cum se ştie, a fost o reţea stradală neuniformă, fără explicitare, pentru că în plan apărea Centru 2, Centru 4- Tăbăcari, de nu ştiai exact ce e acolo, pentru că nu erau străzile. Intrând pe nomenclatorul stradal, trebuia să dai o denumire de stradă, pentru că Centru 2 sau Centru Civic nu mai puteau fi menţinute. Ca atare, am discutat problema prin 1997 şi am făcut o renumerotare, practic o rearanjare a străzilor existente. În situaţia aceasta, sigur că nu am reuşit să le aliniem pe toate aşa cum am fi vrut. Asta pentru că implicau alte probleme, şi aşa am avut discuţii cu oamenii pentru că ar fi trebuit să-şi schimbe adresele în actele de identitate, în contracte şi toate actele unde e indicată adresa de domiciliu“, ne-a spus Emil Mocan, secretarul Primăriei Făgăraş.

În viitor, autorităţile vor să reia discuţia cu privire la reorganizarea străzilor din Făgăraş. În acest context, reprezentanţii Primăriei vor să schimbe şi unele nume de străzi precum Oxigenului, Muncii sau Ciocanului. Unul dintre argumente ar fi faptul că aceste denumiri aparţin unor alte vremuri şi că ele nu mai reprezintă oraşul nostru.
(Mihaela BĂRGĂOANU)

1 COMENTARIU

  1. Nu m-am putut abtine sa nu comentez la acest articol!!!
    Nu stiu de unde va luati informatiile si inteleg ca incercati sa creati senzatie pentru a vinde ziarul dar acest articol este chiar banal. Peste tot in lume este la fel cu strazile. Din cate stiu eu, in general, s-a ajuns ca o strada sa aiba mai multe nume din simplul motiv al urbanizarii. Nu stiu daca acesta a fost si cazul in Fagaras dar strazile au avut diferite nume datorita municipalitatii si a impartirii teritoriale si e posibil ca in trecut aceste strazi sa nu fi fost conectate. cat despre intersectii cu 6 strazi sau chiar si mai multe incercati New York,Los Angeles, Paris, Tokyo, London si asa mai departe … la fel si cu numele strazilor. La inceput a fost dificil pana am invatat ca atunci cand incerci sa localizezi o adresa este necesar a avea mai multa informatie decat numarul de casa, strada si orasul. Daca ai doar aceste 3 informatii intr-un oras mare ai toate sansele ca sa gasesti adresa respectiva in 3 sau 4 locuri, diferenta este de codul postal si municipalitate( cartier sau cum vreti sa-i spuneti!).
    In concluzie va spun ca sunt de acord cu dumneavoastra si ne-ar fi viata mai usoara daca o strada nu ar avea mai multe nume dar din cate am vazut eu cam peste tot in lume este la fel!

    PS: in 2005 conduceam dinspre Iasi, pe un drum national cred, catre Cheile Bicazului si la intrarea in Bacau undeva am intrat intr-o intersectie cu 5 sau mai multe drumuri ca un fel de sens giratoriu, cu semne( toate pe acelasi stalp) toate indreptate in aceeasi directie si toate te directionau catre un oras… dar a cata la dreapta trebuia sa o iei ca sa mergi in orasul respectiv a ramas un mister …. m-am pierdut oricum si a trebuit sa intorc! ha ha

LĂSAȚI UN MESAJ