Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a emis luni Ordinul privind instituirea carantinei zonale în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov. Carantina se instituie începând cu data de 17 ora 0.00, pentru o perioadă de 14 zile, atât în satul Sâmbăta de Sus, cât şi în Staţiunea Climaterică Sâmbăta de Sus. După expirarea acestei perioade (ultima zi de carantină este 30 noiembrie) situaţia va fi reanalizată, pentru a se vedea dacă măsura va fi prelungită sau nu.
Decizia de instituire a carantinei a fost luată după ce în comună incidenţa infectărilor cu noul coronavirus a ajuns în 15 noiembrie la 12,65 cazuri la 1.000 de locuitori.
Conform ordinului emis de Departamentul pentru situaţii de Urgenţă, toate persoanele cu domiciliul, reşedinţa ori adresa declarată în zona carantinată vor fi introduse într-o bază de date specială. De asemenea, va fi limitată circulaţia persoanelor, iar Direcţia de Sănătate Publică Braşov va analiza oportunitatea testării şi a prioritizării de testare a persoanelor şi va transmite solicitările de sprijin cu materiale sanitare şi personal de specialitate către Institutul Naţional de Sănătate Publică sau către Ministerul Sănătăţii.
Totodată, autorităţile locale şi Inspectoratul de Politie Judeţean Braşov, vor stabili şi comunica rutele ocolitoare şi căile de circulaţie prin care se poate tranzita comuna. Zona carantinată poate fi tranzitată, însă este interzisă oprirea.
În perioada carantinei rămâne obligatorie masca de protecţie în toate spaţiile publice închise sau deschise, exceptaţi fiind copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
În perioada carantinei vor fi interzise evenimente private (nunţi, botezuri, zile aniversare, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise. Restaurantele, cafenelele sau barurile vor putea vinde preparatele doar „la pachet” sau le vor putea livra la domiciliu. Sălile de jocuri de noroc şi instituţiile de cultură, activităţile de tip after school, târgurile, oboarele sau pieţe şi pieţele de vechituri vor fi închise.
Unităţile de cazare vor putea găzdui numai persoane care efectuează deplasări în interes de serviciu.
Slujbele religioase vor fi permise doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă personalul bisericesc. Totuşi, credincioşii vor putea intra în biserică pentru „rugăciune individuală”, condiţia fiind ca fiecare persoană să aibă la dispoziţie minim 4 mp şi să fie la o distanţă de minim 2 metri de un alt credincios.
În spaţiile interioare se pot organiza slujbe de înmormântare, cununii religioase sau botezuri, cu participarea a maxim 16 persoane.
La cununiile civile oficiate în aer liber vor putea participa maxim 20 de persoane, iar la cele în spaţii închise cel mult 8 persoane.
În ordinul de carantinare emis de DSU se arată că este permis transportul de marfă şi materiilor prime necesare desfăşurării activităţii agenţilor economici din comună. De asemenea, este permisă intrarea transporturilor necesare aprovizionării populaţiei.
Persoanele care nu locuiesc în Sâmbăta de Sus, dar îşi desfăşoară activitatea în comună pot intra în baza ordinului de serviciu sau a delegaţiei.
De asemenea, pot ieşi din zona carantinată persoanele care îşi desfăşoară activitatea în afara acesteia.
Totodată, este permisă intrarea şi ieşirea din zona carantinată a persoanelor din alte motive justificate, precum îngrijirea unor persoane bolnave, însoţirea copiilor sau pentru îngrijire medicală care nu poate fi amânată.
Pentru fiecare deplasare, peroanele trebuie să aibă documente justificative, respectiv legitimaţii de serviciu, adeverinţe sau alte documente care să ateste activitatea profesională. Pentru deplasarea din alte motive decât cele profesionale, oamenii trebuie să prezinte o declaraţie pe proprie răspundere.
Sursa. www.bzb.ro