Speranţe şi tristeţe după Bac

0
53
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

bac-afisier-rnExamenul de bacalaureat a trecut şi odată cu el şi emoţiile a sute de absolvenţi. Totuşi, au mai fost elevi care au stat cu sufletul la gură. Este vorba de cei care nu au luat bacalaureatul şi au depus contestaţie. Cei peste 40 elevi în cauză au aflat rezultatele finale joi, 9 iulie. La aflarea rezultatelor, mai toţi au avut surprize: unii plăcute, alţii neplăcute. Promovaţii îşi scot diplomele pentru a se înscrie la facultate, iar respinşii mai încearcă o dată, la toamnă.

Contestaţii
Majoritatea contestaţiilor au fost depuse la limba şi literatura română. Absolvenţii au considerat că meritau cel puţin nota cinci. Aşa că şi-au încercat norocul şi au depus contestaţie. La Grupul Şcolar „Dr. Ioan Şenchea“ 4 elevi care au picat examenul final au depus contestaţie, la Colegiul Tehnic Aurel Vijoli 14 elevi, la Colegiul Doamna Stanca 15 elevi, iar la Radu Negru 8 elevi. Pe lângă cei care nu au luat bacalaureatul, au fost şi elevi care au contestat faptul că nota a fost prea mică. „De la Colegiul Naţionale „Radu Negru“ 8 absolvenţi au depus contestaţie. Dintre aceştia, sunt cei doi care au picat la o probă şi presupunem că ei consideră că ar fi trebuit să primească o notă mai mare. Un lucru interesant e că sunt copii cu note mari şi contestă totuşi aceste note. Un lucru deosebit mi se pare faptul că un elev de al nostru contestă o notă de 9,70. El consideră că e mai bun decât 9,70“, ne-a spus Dan Pandrea, directorul Colegiului Naţional „Radu Negru“.

bac-rezBucurie şi regrete…
Rezultatele finale ale examenul de bacalaureat au fost afişate joi, 9 iulie! Dacă unii s-au bucurat că nota le-a fost mărită şi au reuşit să promoveze bacalaureatul, alţii au regretat că au depus contestaţie.

La cele două centre de bacalaureat din oraşul nostru au fost depuse 60 de contestaţii. Majoritatea elevilor nu au fost de acord cu nota obţinută la limba şi literatura română. După câteva zile de aşteptare, au fost afişate şi rezultatele. Acestea au fost surprinzătoare pentru 2 absolvenţi care, deşi se ştiau cu bacalaureatul luat, au constatat cu stupoare că în urma recorectării au picat examenul. Alţii însă au fost derutaţi când au văzut că pe tabel sunt trecuţi cu admis în timp ce ei erau de fapt picaţi. „Am venit aici şi m-am uitat şi nu înţeleg. Deşi văd că nota finală după contestaţie este 3, rezultatul este admis. Nu înţeleg de ce este trecut aşa“, ne-a spus un absolvent care contestase nota la limba şi literatura română.

bac-afisier-sencAu fost şi absolvenţi care au avut motive de bucurie în urma contestaţiilor. Doi dintre ei au reuşit să obţină nota minimă pentru a trece examenul. Alţii, în schimb, au luat o notă mult mai mare. Unii chiar şi peste un punct. În aceste condiţii, profesorii corectori vor fi traşi la răspundere. O comisie va analiza de ce diferenţa între cele două note este atât de mare.

Sesiunea de toamnă
Alte emoţii pentru absolvenţii de liceu din Făgăraş care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul. De astăzi, 13 iulie, la instituţiile de învăţământ din oraş s-a dat startul înscrierilor la cea de-a doua sesiune a examenului. Sesiunea de toamnă a bacalaureatului va începe, pe 21 august, cu examenul oral la limba şi literatura română. Vor urma probele scrise la limba şi literatura maternă pe 29 august şi cea obligatorie, în funcţie de profil, pe 30 august. Candidaţii vor susţine examene doar la probele nepromovate în prima sesiune. Primele rezultatele ale examenului vor fi afişate pe 4 august, iar cele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi anunţate pe 7 septembrie. Din cei aproape 600 de candidaţi înscrişi la prima sesiune a bacalaureatului, aproape 60 nu au reuşit să obţină media de trecere.

diplome-bacPe de altă parte, tinerii care au promovat bacalaureatul îşi pot ridica diplomele de absolvire pentru a se putea înscrie la facultate. Secretariatele liceelor vor fi deschise până după-amiază, până la ora 15.00.
(Mihaela BĂRGĂOANU)
(Laura RAMBA)

LĂSAȚI UN MESAJ