
Cine greşeşte, plăteşte. Zicala se aplică de anul acesta şi la poliţele RCA. Astfel, un şofer imprudent poate plăti pentru asigurarea de răspundere civilă mai mult cu 200%, în timp ce un conducător auto cuminte beneficiază de reduceri. În plus, anul acesta, poliţele RCA s-au scumpit simţitor.
S-au scumpit simţitor
La începutul anului 2009, proprietarii autovehiculelor au avut o surpriză neplăcută: tarifele pentru poliţa RCA crescuseră faţă de 2008 cu 50%. Nici ianuarie 2010 nu vine cu o veste mai bună. Şoferii sunt nevoiţi să bage şi mai adânc mâna în buzunar. Asigurătorii au anunţat creşteri medii cu circa 25-30% ale tarifelor RCA de bază. Ceea ce înseamnă că, de pildă, asigurarea pe 12 luni pentru un autoturism cu motor de 1,4 litri va ajunge de la aproximativ 324 de lei (tarifele variază de la un asigurător la altul), în 2009, la 408 lei. La mai mult de 2.000 de centimetri cubi, asigurarea costă peste 1.000 de lei pe an. Există şi societăţi de asigurare unde scumpirile ajung şi la 300 de lei.
Toate acestea se întâmplă pentru că, în 2010, va creşte limita de despăgubire, de la 300.000 euro la 500.000 euro pentru pagube materiale, şi de la 1,5 milioane de euro la 2,5 milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese.
Bonus-malus = premiere-penalizare
Până acum, toate poliţele RCA erau înregistrate într-o bază de date. De anul acesta, vor fi trecute în aceeaşi bază electronică şi daunele. Şoferii vor plăti poliţele de răspundere civilă după cum s-au comportat în trafic. Cei cuminţi (sau doar norocoşi…) vor plăti mai puţin, iar celor care au provocat accidente li se vor adăuga câteva procente, în funcţie de daunele produse.
Astfel, la încheierea unei poliţe, agentul va introduce CNP-ul solicitantului în sistemul informatic, dezvoltat împreună cu Poliţia, softul va căuta în baza de date antecedentele rutiere ale acestuia, iar în funcţie de rezultat, se va aplica aşa-numitul „bonus – malus“. Dacă şoferul nu a avut niciun accident în 2009, se poate acorda o reducere de pînă la 10-15%. Dar dacă a avut, situaţia se schimbă. Pentru un eveniment provocat, preţul RCA-ului va creşte cu 40-45%. Pentru două, cu circa 90%. Iar pentru „campioni“ (peste trei accidente cu daune majore), RCA-ul poate fi şi de trei ori mai scump, în funcţie de asigurător, vârstă şi alţi parametri. Pentru încheierea poliţei RCA pe 2010, şoferul va plăti în funcţie de cum s-a comportat în 2009. ,,Reducerile sau penalizările la poliţele RCA se vor calcula în funcţie de daunele din anii anteriori de asigurare. Pentru 2010 se ia în considerare intervalul 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009”, a declarat şeful Agenţiei Generali Făgăraş, Iulian Lascu.
Proprietarii autovehiculelor care în următorii 4 ani nu vor fi înregistraţi cu niciun accident ar putea ajunge să plătească doar jumătate din tariful poliţei de asigurare.
Despăgubiri plătite în 15 zile
Şi pentru firmele de asigurare s-au impus reguli noi. De acum, acestea sunt obligate să plătească despăgubirile în caz de accidente auto în cel mult 15 zile de la data depunerii documentaţiei necesare. Prevederea se aplică doar în cazul poliţei RCA. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a stabilit acelaşi termen, de 15 zile, şi în cazul în care firmele de asigurări au primit o hotărîre judecătorească definitivă privind suma de despăgubire. În plus, asiguratorul RCA poate să investigheze modul în care s-a produs accidentul, pe o perioadă de cel mult trei luni, dacă incidentul nu este deja subiectul unei anchete desfăşurate de autorităţi. Asiguratorii care nu vor respecta aceste termene, nu îşi îndeplinesc obligaţiile sau micşorează nejustificat suma datorată pentru despăgubire, se aleg cu o penalizare de 0,1 la sută din sumă, pentru fiecare zi de întârziere. Firmele care plătesc poliţa RCA pot acorda despăgubiri chiar şi în cazul în care beneficiarii poliţei şi-au reparat singuri autoturismul. În astfel de condiţii, valoarea pagubelor este stabilită în baza constatării amiabile, a actelor încheiate de Poliţie, Pompieri sau a declaraţiilor scrise de părţile implicate în accidente.
Lavinia GHEORGHE