SMURD la Victoria

1
442
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

smurd-ambZi importantă pentru locuitorii oraşului Victoria şi nu numai! Aceştia beneficiază de acum de serviciile unei staţii operaţionale SMURD. Inaugurarea acestui serviciu a avut loc vineri, 24 iulie, pe platoul secţiei de pompieri din oraş, în prezenţa mai multor oficialităţi locale şi judeţene, dar şi a subsecretarului de stat al Ministerului Sănătăţii Publice, Raed Arafat.

smurd-alinSărbătoare la pompieri
Angajaţii secţiei de pompieri din oraşul Victoria au îmbrăcat vineri, 24 iulie haine de sărbătoare. Pe platoul unităţii a avut loc ceremonialul de inaugurare a primei staţii operaţionale SMURD din oraş. Evenimentul a debutat cu slujba de sfinţire. Atât paramedicii cât şi maşina din dotarea SMURD au fost sfinţiţi de către un preot.

arafat-microOaspeţi importanţi
Evenimentul a adunat zeci de oficialităţi şi cadre militare. La Victoria s-a aflat şi promotorul acestui proiect, medicul Raed Arafat. „Este încă un pas în implementarea proiectului SMURD judeţul Braşov, iar operaţionalizarea echipajului face ca tronsonul Braşov – Sibiu să fie acoperit deja de echipajele SMURD. Avem la Braşov, avem la Făgăraş, acum şi la Victoria şi urmează să intrăm şi în judeţul Sibiu. Este un lucru extrem de pozitiv şi este dovada că dezvoltarea continuă. Anul acesta intenţionăm să instalăm centre SMURD în alte 8 judeţe, cu încă 30-35 de echipaje. Aşa că e o mare bucurie să vedem că se persistă, că e perseverenţă, că autorităţile, Serviciul de Ambulanţă, Direcţia de Sănătate Publică, toată lumea colaborează în acest sens, iar în final, omul de rând este cel care beneficiază de aceste servicii“, ne-a declarat doctorul Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerului Sănătăţii Publice.

smurd-int-ambReprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt
convinşi că şi la Victoria paramedicii vor avea rezultate foarte bune. „Operaţionalizarea SMURD la Victoria este un eveniment deosebit pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei“ al judeţului Braşov. Era nevoie de un astfel de serviciu în acest oraş deoarece distanţa este destul de mare pe DN1 până la primul serviciu SMURD, care este operaţional în Făgăraş“, ne-a spus colonelul Stelian Rechiţean, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov.

smurd-scos-masVictoria avea mare nevoie de SMURD, dată fiind existenţa în zonă a celor două combinate chimice. „La Victoria exista doar unitatea de pompieri ca unitate operativă; ea a trebuit completată şi de serviciul medical de urgenţă corespunzător pentru a deveni un centru SMURD competitiv, eficient, care să facă faţă situaţiei. Acest serviciu va opera şi dincolo de limita judeţului nostru, vreo 10-15 kilometri. Desigur, şi localităţile de sub munte, unde este o zonă turistică, vor fi deservite de SMURD Victoria“, ne-a spus Ion Gonţea, prefectul judeţului Braşov.

smurd-bagat-amb„SMURD în oraşul Victoria este foarte important. Pe de o parte se rezolvă problemele din zonă, pentru că va fi deservită populaţia pe o rază de 15 kilometri în jurul oraşului şi în acelaşi timp poate să salveze mult mai multe vieţi. Noi eram nevoiţi să aşteptăm SMURD-ul din Făgăraş sau Braşov şi vă daţi seama de cât timp aveau nevoie ca să ajungă şi să intervină. Sperăm ca prin această lucrare oamenii din Victoria să fie ajutaţi în timp util în caz de incidente. Sperăm totuşi ca SMURD-ul să acţioneze cât mai puţin, pentru că asta înseamnă să nu avem evenimente neplăcute“, ne-a spus primarul oraşului Victoria, Gheorghe Cristian.

smurd-apaDemonstraţie de intervenţie
După ceremonia de inaugurare, pompierii din Victoria şi paramedicii au făcut o demonstraţie tuturor celor prezenţi. Aceasta a avut drept temă un accident rutier urmat de un incendiu, cu victime imobilizate în autovehiculul avariat.
Personalul care deserveşte staţia SMURD este alcătuit din 12 persoane, împărţite pe patru schimburi. Un echipaj cuprinde 3 persoane – 1 şofer şi doi servanţi-paramedici – cu toţii pompieri care au absolvit cursul de paramedici. Misiunea lor constă în intervenţia la locul accidentului (incendiu, inundaţii etc.), înlăturarea cauzelor şi urmărilor acestora, salvarea răniţilor, stabilizarea-resuscitaea acestora şi predarea lor la Serviciul de Primire Urgenţe, cu ajutorul ambulanţei din dotare.

Echipa de urgenţă SMURD poate fi apelată prin serviciul de urgenţă 112.
Mihaela BĂRGĂOANU

1 COMENTARIU

  1. la RUPEA cind aveti de gind sa infiintati ounitate smurd,pentru ca e distanta foarte mare intre BRASOV-RUPEA-SIGHISOARA.In caz de un accident intervalul de actiune al echipei de urgenta este de 45 MINUTE.Deci putine sanse au cei accidentati!

LĂSAȚI UN MESAJ