O situație inedită de promovare a unui proiect pilot care va începe de la 1 iunie în zona cartierului Cîmpului din Făgăraș s-a petrecut ieri, 26 mai 2021. Dacă până acum vizitele în cartiere pentru a sta de vorbă cu cetățenii se făceau doar în campaniile electorale, de data aceasta consilieri locali, împreună cu primarul și angajați ai primăriei, au luat la pas cartierul pentru a le explica locuitorilor acelei zone cum stă treaba cu proiectul pilot ,,Făgărașul reciclează,, Au înmânat cetățenilor pliante informative și recipiente pentru deșeul biodegradabil, iar în zilele următoare vor aduce și primii saci necesari. O nouă întâlnire cu locuitorii de pe strada Câmpului Nou este programată pe data de 27 mai, începând cu ora 19.00.
„Făgărașul reciclează” este un proiect pilot care va fi implementat începând din data de 1 iunie 2021. Se va desfășura pe parcursul a 4 luni în cartierul Câmpului – unde imobilele sunt atât blocuri, cât și case. În perioada iunie – septembrie 2021 se va analiza ce funcționează și ce nu, se vor lua în considerare sugestiile și obiecțiile cetățenilor, pentru a îmbunătăți procesul și regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor, urmând ca proiectul să fie extins în restul cartierelor din oraș.
Proiectul va funcționa pe principiul „plătești pentru cât arunci”. Cetățenii vor avea posibilitatea să controleze costurile de eliminare a deșeurilor din propria gospodărie, prin achiziționarea sacilor de la operatorul de salubritate. Sacii vor fi inscripționați cu coduri QR, care vor permite identificarea utilizatorului în sistemul de gestionare a datelor, care vor fi următoarele: nume și prenume utilizator; adresa exactă a imobilului de care aparține; tipul, volumul și culoarea recipientului; seria recipientului.
Selectarea deșeurilor se va face pe 5 categorii: rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Gunoiul rezidual, cel mai costisitor, va fi singurul care va mai fi transportat la depozitul de deșeuri din localitatea Săcele. Cantitatea totală scade astfel, iar costurile pentru gestionare vor fi reduse considerabil.
În final, dacă fiecare cetățean va respecta regulamentul de colectare selectivă, Făgărașul va putea ajunge la eliminarea taxei de salubritate, iar singurul cost pe care îl vor suporta cetățenii va fi prețul sacilor.