A fost o zi unică duminică la Şinca Nouă. Cei prezenţi au luat parte la arborarea celui mai mare steag din judeţul Braşov. Unicitatea evenimentului nu a fost dată doar de mărimea steagului ci şi de felul în care comunitatea din sat, în frunte cu primarul localităţii Dumitru Flucuş a pregătit evenimentul. Încă o dată oamenii din Şinca Nouă au demonstrat că sunt deosebiţi şi că îşi iubesc ţara şi au un ataşament mai rar întâlnit, faţă de glia strămoşească cu toate obiceurile şi tradiţiile ei. După slujba de la mănăstrirea Şinca Nouă, în care a fost sărbătorit hramul locaşului de cult, sătenii îmbrăcaţi în straie populare au participat la arborarea celui mai mare drapel din judeţ.
Un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de sfinţire a drapelului.
A fost o atmosferă parcă ruptă dintr-o filă din romanul „Moromeţii“. Practic , oamenii demonstrat că aici la Şinca Nouă, frumuseţea obiceiurilor din trecut nu a murit niciodată, din contră a crescut şi s-a dezvoltat alături de ei şi de generaţiile de tineri care le calcă pe urme.
Manifestarea a continuat cu începere de la ora 13.00, la Căminul Cultural din sat unde s.a desfăşura proiectul „Obiceiuri și tradiții în Țara Făgărașului“. Un proiect ce a primit o cofinanţare de 15.000 de lei de la Consiliul Judeţean Braşov şi care şi-a propus promovarea tradițiilor și obiceiurilor din Țara Făgărașului, prin participarea a mai multor soliști și ansambluri populare. Printre invitați au participat Ansamblul Șinca Nouă, Fanfara Șinca Nouă, Ansamblul Plaiurile Jibertului, Ceata Făgărașului și alte ansambluri din zonă, alături de soliști din județ.