Simpozion internaţional la Sâmbăta de Sus

0
34
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


Cercetători, istorici, profesori universitari din ţară şi de peste hotare vor participa în această săptămână la deja binecunoscutul Simpozion internaţional organizat de către Fundaţia Culturală „Negru Vodă“. Acesta va avea loc la Sâmbăta de Sus, iar tema abordată în acest an va fi „Condamnarea comunismului – între justiţie şi istorie“.

Condamnarea comunismului – între justiţie şi istorie

Documente vechi, fotografii, înregistrări video sau interviuri cu mărturii despre perioada de dinainte şi de după instaurarea comunismului vor fi subiectul celei de-a cincea ediţii a Simpozionului Internaţional organizat de către Fundaţia Culturală „Negru Vodă“. Acesta va avea loc la Sâmbăta de Sus în perioada 30 iunie – 3 iulie, iar tema ce va fi abordată în acest an este „Condamnarea comunismului – între justiţie şi istorie“.

„Vom organiza simpozionul internaţional, care va avea ca temă comunismul între justiţie şi condamnarea lui, un simpozion la care vor participa peste 50 de cercetători, cu lucrări deosebit de interesante. Lucrările vor fi ulterior adunate într-un volum şi publicate“, a spus Florentin Olteanu, preşedintele Fundaţiei Culturale „Negru Vodă“.

A treia ediţie a Şcolii de Vară

Tot în această perioadă se va desfăşura şi ediţia a treia a Şcolii de Vară. La aceasta vor lua parte tinerii din toată ţara care au participat la un concurs de eseuri organizat de fundaţie. „Şcoala de Vară va fi compusă din elevi de liceu, câştigători ai concursului de eseuri „Comunismul nu este istorie“. Vor participa elevii cei mai buni din ţară“, a mai spus Olteanu.

Simpozionul Internaţional „Condamnarea comunismului – între justiţie şi istorie“, dar şi Şcoala de Vară sunt organizate de către Fundaţia Culturală „Negru Vodă“,  cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului şi Mitropoliei Ardealului, Consiliului Judeţean Braşov, Fundaţiei Konrad Adenauer, Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, dar şi cu sprijinul Consiliului Local Făgăraş, cel care a contribuit cu suma de 10.000 de lei.

Lansare de carte

Simpozionul va avea mai multe teme pe care organizatorii vor să le abordeze, respectiv condamnarea comunismului de între justiţie şi istorie, rezistenţa anticomunistă din România şi valorificarea muzeală a istoriei regimurilor comuniste.

„Ca o deschidere a acestei ample activităţi, vom avea şi o lansare de carte, cu un caracter special pentru noi. Autorul acesteia este unul din conducătorii luptei anticomuniste şi a scris despre istoria Liceului „Radu Negru“, despre acei tinei care învăţau la acest prestigios liceu ce au fost arestaţi şi nevoiţi să suporte un adevărat calvar. Au fost condamnaţi la pedepse deosebit de mari, urmăriţi şi hăituiţi de Securitate. Nu a contat faptul că au fost copii de excepţie, premianţi. În acest sens, autorul Victor Roşca îşi va lansa cartea „Experiment Târgşor. Începutul represiunii comuniste, Vol. II“, un omagiu adus tinerilor ce s-au împotrivit acestui regim nedrept. Victor Roşca este singurul supravieţuitor al generaţiei de liceeni din 1948, care a trecut prin Penitenciarul Târgşor“, a mai spus Olteanu.

Victor Roşca este unul din oamenii ce au înfruntat cu mult curaj nedreptăţile comuniste, pedepsite de un regim obtuz cu ani întregi de închisoare politică. Acesta a fost arestat în 1948, chiar în timpul examenului de Bacalaureat pe care îl susţinea ca urmare a finalizării studiilor la Liceul „Radu Negru“. El era liderul unui grup de elevi care se manifestase împotriva instalării regimului comunist. A executat pedeapsa în Penitenciarul Târgşor, iar detenţia i-a fost prelungită în penitenciarele din Braşov, Jilava şi Ploieşti. Nedreptăţile au continuat cu un „accident“ de camion ca urmare a refuzului de a colabora cu Securitatea, exmatricularea de la facultate, arestarea pentru manifestări legate de Revoluţia din Ungaria, muncă în lagărele din Balta Brăilei şi nenumărate şicane din partea autorităţilor. În 1988, a reuşit să plece împreună cu soţia în vizită la una dintre fiice le sale, în Canada, unde a decis să ceară azil politic şi unde trăieşte şi astăzi.

Muzeul Rezistenţei Anticomuniste, învins de birocraţie şi rea-voinţă

Din păcate, un proiect pe care reprezentanţii Fundaţiei Culturale „Negru Vodă“ şi reprezentanţii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din Făgăraş îl au de mai bine de 20 de ani rămâne pe lista de aşteptare. Este vorba de Muzeul Rezistenţei Anticomuniste, muzeu ce trebuia să fie deschis în incinta Cetăţii Făgăraşului încă de acum câţiva ani. Birocraţia, dar şi piedicile puse de anumite persoane, au făcut ca nici astăzi amplul proiect să nu fie pus în practică.

„Dacă în urmă cu 2 luni deschiderea Muzeului Rezistenţei Anticomuniste era ceva cert, acum nu se ştie dacă va mai fi deschis. Anumite persoane au transmis Ministerului Culturii că noi am vrea să acaparăm toată Cetatea Făgăraşului cu acest muzeu. Total neadevărat. Aveam nevoie doar de Turnul Temniţă şi de încă 5 încăperi, nimic mai mult. Însă ministrul Culturii a găsit de cuviinţă să nu dea acordul realizării acestui muzeu“, a mai spus Florentin Olteanu.

Mai mult, nici monumentul rezistenţei anticomuniste nu a primit avizul favorabil din partea Ministerului Culturii. „Multe comune din Ţara Făgăraşului se mândresc cu un astfel de monument, iar noi ne chinuim de 20 de ani să îl facem şi la Făgăraş, dar până acum nimeni nu ne-a băgat în seamă. Amplasamentul pe care îl vroiam, în faţa Catedralei, a fost respins. Ministerul nu a fost de acord cu locaţia, dar nici cu cele două schiţe pe care cei de la Asociaţia Deţinuţilor Politici din Făgăraş le-au făcut“, a mai spus Olteanu.

Alina ROMAN

LĂSAȚI UN MESAJ