Simpozion dedicat luptătorului pentru unire, vișteanul Augustin Șandru

0
334
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Augustin Șandru- un luptător pentru unire, eveniment prilejuit de centenarul Marii Uniri va avea loc sâmbătă 4 august 2018, începând cu ora 11.0 la Căminul Cultural din Viștea de Jos. În cadrul acestui eveniment vor fi organizate următoarele activităţi:
– un colocviu ştiinţific intitulat România Mare şi eroii ei necunoscuţi, la care vor participa: dr. Silviu Văcaru, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române, Iaşi; dr. Viorel Achim şi dr. Venera Achim, cercetători la Institututul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, Bucureşti;
– o expoziţie documentară intitulată Voluntarii transilvăneni din Rusia, cu documente despre aventura acestora pe imensul teritoriu de la Kiev şi până la Vladivostok;
– o expoziţie omagială Augustin Şandru;
– lansarea unui volum cu Scrisori de pe front scrise de Augustin Şandru, ediţie îngrijită şi prefaţată de Silviu Văcaru.
Augustin Şandru a fost învăţător în comuna Viştea din fostul judeţ Făgăraş şi un participant activ la primul război mondial. El a fost mobilizat în armata austro-ungară, a luptat pe frontul rusesc, iar apoi a fost prizonier în Rusia, împreună cu zeci de mii de români ardeleni şi bucovineni.
Augustin Şandru a fost unul dintre conducătorii Legiunii voluntarilor ardeleni din Rusia, care s-a organizat pentru a lupta alături de trupele franceze împotriva Puterilor Centrale. La Celiabinsk, la 29 octombrie 1918, cu o lună înainte de Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, care a proclamat Unirea Transilvaniei cu România, voluntarii au declarat separarea pământurilor româneşti Transilvania, Bucovina, Banatul, Maramureşul, Crişana, Sătmarul şi Bihorul şi alipirea lor de veci la România „cu care formează o ţară unică şi indivizibilă”, iar regele Ferdinand a fost proclamat rege al tuturor românilor. Ei au reprezentat forţa militară activă a românilor în condiţiile în care România, în urma păcii de la Bucureşti, nu mai participa la efortul militar al statelor aliate împotriva Puterilor Centrale.
El a fost şeful Secţiei Culturale a Legiunii. În această calitate el a coordonat toate manifestările culturale ale Legiunii, a redactat ziarul „Ţara noastră”, care a apărut la Vtoraia Riecika, a scris multe articole de îmbărbătare a voluntarilor, a făcut cursuri de alfabetizare cu soldaţii ţărani, şi, poate cel mai important lucru, a încercat să ţină treaz sentimentul de unitate a românilor şi dorinţa românilor ardeleni ajunşi în Rusia de a se întoarce în noua lor patrie, România. Augustin Şandru a fost unul dintre promotorii şi transmiţătorii ideilor nobile de unitate naţională către prizonierii şi apoi voluntarii români din Transilvania şi Bucovina aflaţi pe teritoriul Rusiei şi prin aceasta el are asigurat un loc de cinste în istoria naţională.
Reîntors în ţară după aproape şapte ani de pribegie, în 1921, Augustin Şandru s-a dedicat activităţii didactice şi obşteşti din Viştea. El nu şi-a scris memoriile, cu aventura din Rusia, aşa cum au făcut alţi comandanţi ai voluntarilor ardeleni şi bucovineni. Trecerea timpului a dus la ştergerea din amintirea urmaşilor a acestor eroi necunoscuţi ai neamului.
Simpozionul va reprezenta un omagiu adus unui personalităţi a locului şi va contribui la întărirea spiritului comunitar din Viştea. Evenimentul cultural de la Viştea va putea fi un exemplu pentru multe comunităţi locale di Țara Făgărașului, care îşi caută oamenii de excepţie ce s-au născut sau au locuit în ele.

LĂSAȚI UN MESAJ