Şi cu onoarea mea cum rămâne?

9
86
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

 

Capul de afiş al ştirilor din ultimele zile a fost ţinut de scandalul cărnii de cal. Franţa şi Anglia s-au burzuluit şi au făcut tapajul media de rigoare, după ce au descoperit în supermarketurile lor carne de cal în loc de carne de vită, aşa cum scria pe etichetă. Pe lângă alţii, implicaţi într-o formă sau alta în traseul cărnii de la abator la raft – firme din Olanda, Franţa, Cipru – hop şi „vinovatul de serviciu“, România. Şi dă-i în el cu toată puterea, că vorba aia: „calomniaţi, băieţi, calomniaţi, ceva-ceva tot rămâne!“

După mai bine de o săptămână de anchete, declaraţii, organisme europene convocate cu o promptitudine suspectă, rezoluţii, la final ce află România, cea cu credibilitatea zdrenţuită? Că vinovatul era în Franţa, iar dumnealor încercau să scoată castanele din foc dând vina pe români. Ne-a ascultat cineva când am spus că respectivul abator nu a exportat în 2012 carne de vită, iar carnea de cal a fost exportată ca atare, nu în amestec? Nu, a fost mai interesant să trimiţi televiziuni din Anglia, Franţa şi Olanda într-o comună uitată de lume din România, doar-doar o găsi ceva compromiţător, de dat la News! Ce mai conta faptul că acest fel de unităţi au fost construite cu fonduri europene şi deci respectând nişte reguli igienico-sanitare draconice. Condiţii pe care domnii englezi au descoperit (chipurile, abia acum!) că nici măcar unele din abatoarele lor nu le îndeplinesc… Ce contează, românii ăia mint, nu mai cumpăraţi de la ei! Că uite ce hoţii fac! Până să se lămurească lucrurile şi să se afle adevăraţii vinovaţi, cumpărătorului occidental de carne i s-a sugerat deja ce trebuie să facă şi de la cine să cumpere. Nu altfel s-a întâmplat şi cu gripa aviară, cu pesta porcină sau cu scandalul castraveţilor din Estul Europei.

Alt exemplu, asemănător ca procedeu, dar din alt domeniu, cel al fotbalului intern. În urmă cu câţiva ani, la Făgăraş s-a jucat un meci din Cupa României, între Gloria Bistriţa şi FC Braşov. Braşovul, antrenat pe atunci de Răzvan Lucescu şi condus de Dinu „Vamă“, susţinută de o galerie venită din Braşov şi animată de însuşi primarul Scripcaru. Ba a mai sosit şi patronul Neculaie, cu elicopterul. Bistriţa, antrenată pe atunci de o altă fostă glorie, Ioan Ovidiu Sabău, şi condusă de eternul Jean Pădureanu. În ambele garnituri, jucători care aveau să ajungă la echipe mai mari şi chiar la Naţională. Stadion plin, public entuziast, încântat de onoarea făcută. Pe final de meci, la scor egal, Braşovul marchează un gol, dar centralul Balaş îl anulează, la semnalizarea de ofsaid a tuşierului Zoltan Szekely. Scandal, meci întrerupt, proteste. În fine, meciul se reia, ajunge în prelungiri, iar la penalty-uri, Bistriţa câştigă. În buna tradiţie mioritică (şi chiar a familiei) Răzvan Lucescu acuză arbitrajul. A făcut-o chiar şi pe televiziunile naţionale. Dinu Vamă înjura, Neculaie la fel, tribuna huiduia. Cine era de partea cealaltă, beneficiar al aşa-zisei greşeli? Părintele blaturilor şi tăticul „Cooperativei“, „lordul“ Jean Pădureanu. Şi dă-i şi înjură-l, şi fă-l de trei parale, că ştie lumea ce hoţ e! Era deja o obişnuinţă să îl acuzi pe Pădureanu de mişmaşuri. Cine să stea să asculte şi replica acestuia, care văzuse în faza premergătoare un fault nesemnalizat al Braşovului. Ca unul care am văzut apoi imaginile filmate ale meciului, am văzut şi faultul, am văzut şi ofsaidul, corect semnalizat al atacantului braşovean, o fază extrem de grea, dealtfel.

Ce vreau să spun prin asta? E cool, e chiar la modă să înjuri România, să o acuzi de toate relele. Doar ai prins-o de atâtea ori cu ocaua mică, ţiganii ei te-au îngrozit cu faptele lor, oficialii te-au oripilat prin corupţie. E chiar politically correct să îi asmuţi pe cetăţenii tăi occidentali împotriva imigranţilor care fac muncile cel mai grele şi mai mizerabile, în locul băştinaşilor dedulciţi la ajutoare sociale. E normal să le ridici tot felul de bariere legislative, de obstacole arbitrare, lor şi produselor româneşti care îţi fac concurenţă. E îndeobşte acceptat, între cei dominanţi, să faci orice fel de jocuri murdare pentru eliminarea unui nou venit care vrea şi el să stea la masă. La fel s-a întâmplat şi cu scandalul Daciei Logan care, după testele realizate de nemţi, s-a dovedit, chipurile, instabilă şi nesigură. Păi cum să accepte producătorii germani de autoturisme un nou jucător pe piaţa lor (chiar dacă era vorba de Renault), care să le ia o groază de clienţi, chiar dintre pretenţioşii nemţi? Inacceptabil! Sub nicio formă! Şi atunci recurgi la astfel de mizerii, ca şi în cazul scandalului cărnii de cal.

La final, săraca Românica ce să mai spună!? Întreabă şi ea, ca o eroină a lui Caragiale „Şi cu onoarea mea nereparată, dom’ judecător, cum rămâne?“ Păi cum să rămână, tot nereparată. Că nu ai cum să ţi-o repari, nici măcar la nivel de imagine, cu un ambasador incompetent, care după cinci ani de zile la post, la Londra, vorbeşte engleza cu junghiuri. Aş fi putut spune că a studiat limba lui Shakesperare cu profesorul lui Crin Antonescu. Sau aş putea răspunde cu „Las’ că ţi-o repară dom’ Trăienică!“, dar chiar nu îmi arde de glume.

Concluzia e clară: nu ne vor la masa lor! Sau, mai bine zis, ne vor ca servitori la masă şi ca debarasatori la urmă. Ca spălători de vase şi de feţe de masă. Că, în definitiv, ca slugi avem experienţă. De sute de ani.

9 COMENTARII

 1. Descendentii lorzilor englezi ,etichetati in vocea adevarului pt batrinul continent Europa cu BBC London ,au dovedit in timp ca au militat doar pt interesul lor propiu!Vasnici aducatori de cultura in tari inapoiate ,au exportat africani la greu ca sclavi spre lumea noua America ,cu bilet doar dus pe corabiile lor ,popriti in lanturi!Au lasat America fara piei rosii ,Australia si Noua Zelanda fara aborigeni !In restul coloniilor ca Africa de sud au introdus democratia originala !In rest jaf generalizat in toate coloniile asiatice!Au revendicat chiar si insule aflate aiurea fata de ei in sudul planetei linga Argentina si le-au cistigat prin razboi!Adevarul pe planeta e de partea celui puternic!Primii ministrii londonezi minteau fara sa clipeasca ,cica in interes national!Tony Blair si M6 ne ameteau cu declaratiile despre armele de distrugere in masa ale irakienilor ,iar dupa razboi ,nu au gasit nimic!Winston Churchill stia ca Romania a avut ca armata contributia nr 4 ca tara  in lume la razboiul antihitlerist ,depasind tari ca Italia care a primit statut de tara invingatoare si ne-a vindut cu buna stinta la conferinta de pace impreuna cu toata Europa de est lui Stalin ,Romania fiind declarata tara invinsa , ajungind sa platim datorii de razboi umilitoare si sa experimentam dezastrul comunismului!Acum Anglia cica e membra marcanta a UE dar cu moneda lor propie £ !
  Francezii si restul de vestici se vor considera mult timp de acum inainte tari de mina intiia acoperindu-se reciproc ,iar interesul pt noi o sa fie poate pina vor termina prin firme multinationale bogatiile ce le mai avem ,petrol , gaze etc!!!

 2. Dar ce face Romania si iubitii ei conducatori ca sa-si tina oamenii acasa,sa le dea de lucru,sa nu-i mai lase sa ajunga slugi la staini???….daca ai tai te fura,te umilesc si te aduc la disperare ce ai vrea sa faca strainul care normal ca-si vede doar interesul???.Am mai spus-o,caracterul acesta cameleonic al romanului ne-a adus aici unde suntem acum….jocurile politice au fost facute mai demult iar Romania a ramas in afara lor orice am incerca sa facem…si apropo de onoare,ea se castiga nu se impune…am dovedit de prea multe ori ca ne lipseste si asteptam acum sa fim crezuti ca o avem…este adevarat ca Vestul este acolo unde este si datorita trecutului lui „glorios” dar la mijloc este MUNCA si CIVILIZATIA,respectarea valorilor umane,respectarea propriilor lor cetateni si multe altele de care se conving cei care au avut posibilitatea,dorinta,curajul sa plece acolo…sa traiasca in Romania 15 milioane de oameni din care cel putin 5 milioane traiesc din banii trimisi de cei de afara,nu cred ca este corect,nu pentru cei ce primesc banii ci pentru cei care nu fac nimic ca cele 5 milioane sa foloseasca acesti bani pentru altceva nu pentru supravietuire…de afara toate aceste anomalii se vad foarte clar insa oamenii gandesc cu sufletul nu cu mintea.

 3. Întîmplător, cu o uşoară diferenţă, „Cum rămîne însă cu onoarea?” este şi un capitol din recentul succes editorial al lui Lucian Boia „De ce este România altfel?”.  Oricîte umori stîrnesc lucrările lui, nu putem să nu recunoaştem că omul ne-a pozat tare binişor, color, taman în timp ce şparleam mărgeluţe şi oglinjoare din buzunarul de la turul pantalonilor istoriei.  Adică în timpul ocupaţiei noastre de bază.
  Pe noi nu ne dezonorează prezenta gîlceavă a mezelurilor – asta-i o ceartă între băcani; pe noi ne dezonorează micimea poziţiei noastre în istorie. O micime verificată şi consolidată în timp. Nu poţi construi o naţiune dacă ai la dispoziţie doar suflete de slugi şi ideologii de import. Iese mahala. Cum a şi ieşit.
  Am uluit lumea cu apatia noastră, cu lipsa noastră de reacţie! Cele mai drastice reduceri salariale în Europa au fost sub 5%. Suficient, arată Boia în carte, să iasă sute de mii de spanioli în stradă. În Franţa nici nu se îndrăzneşte a gîndi reduceri salariale! La noi…la noi 25% dintr-o lovitură şi…nimic. Noi suduim individual, cu capul sub ţol. Apoi ne furăm unii pe alţii ca să supravieţuim. Murdar, pestriţ, mediocru.
  „Ţara oamenilor atenuaţi” , după expresia lui Cioran,  e ofensată azi. Cică ar face trucuri cu carnea de cal. În sfîrşit s-a trezit onoarea noastră! La următorul scandal, cel legat de torturarea hamsterilor în Babadag, evident, vom fi şi mai reactivi.  Le-arătăm noi! 

  @Legionare,
  Ai dreptate, nu zic ba, dar pînă cînd nu vom fi aşa cum a vrut să fim cel pe care-l admiri (pe bună dreptate!), nu avem a ne văicări. Şi apropo: sclavagismul american a fost o afacere ovreiască. 

 4. Ai dreptate @Mihai, cu cei din spatele sclavagismului american, tot ei au implementat comunismul la rusi cu prezenta majoritara in rindul comandantilor bolsevici si apoi la noi distrugind elita tarii ,peste 2 milioane de romani fiind ucisi ori terminati in inchisori si lagare de munca dupa 1945 cind 90 % din securitate si guvern erau adusi de armata rosie!Fara elita ,formata din doctori ,profesori ,ingineri ,intelectuali tara a fost data inapoi cu un secol !
  In spatele Mfi de azi tot ei stau ,si singura tara din Europa care au avut curaj sa le spuna nu a fost Islanda ,care acum o duce mult mai bine fara datorii noi ,iar copii si nepotii lor nu vor fii datori vinduti ca ai nostrii ,la acesti camatari universali!
  Un lucru curios totusi ,nici o televiziune de pe la noi nu a comentat detailat refuzul Islandei la oferta MFI ,nici in civilizatul occident si nici in ograda batrinului unchi ,mut si cracanat Sam!Bravo totusi pt islandezii caliti in lupta cu natura ,ce au dovedit ca au caracter si sa speram ca vor urma si altii ,care se desteapta vazind cine sint papusarii planetei!Oare versul intii al imnului nostru trebuie tradus din romana in romana sa fie inteles?Ori imnul sa fie pus pe radio -tv la fiecare ora exacta ?Uite lucruri care nu se predau in scoala de ce?
  http://www.romaniacarnavalului.com/2011/01/holocaustul-genocidul-evreilor.html
  sau
  http://www.miscarea.net/holocaustul-evreilor-impotriva-romanilor.htm
  Cine uita istoria ,e condamnat sa o repete zicea un clasic!

 5. Welcome back Voievoade!!!!!

  Cam lunga vacanta ti-ai luat dar mai bine mai tarziu decat niciodata….chiar mi-ai lipsit caci simteam nevoia unui duel verbal inteligent…unde ti-ai plimbat fundul in toate lunile astea care au trecut si nu ai mai dat nici un semn de viata??….acum ca au trecut si alegerile iar ai tai sunt la putere ar trebui sa te calmezi si sa te mai gandesti si la altceva decat „sclavi” si „slugi”….ai tu ce ai cu aceste cuvinte….ai lasat in pace curva batrana de Europa si incepi sa te legi de aia mai tanara si mai naravasa(sti tu care).Daca tu te simti sclav si sluga in propria ta tara inseamna ca ai deja o problema….eu aici nu ma simt asa,muncesc si sunt platit pentru munca mea,ma simt ca un om normal intr-o tara normala,apolitic,fara aspiratii si pretentii iluzorii….ma bucur cand scap de tornade,uragane,snowstormuri,
  meteoriti si incerc sa traiesc fiecare ora,zi,luna,an….sunt alte lucruri mult mai importante in viata de facut decat sa-ti bati capul cu politica si politicienii…nu ajuta la nimic si oricum noi nu putem schimba prea multe…nu este pesimism ceea ce spun ci realism.

 6. După o asemenea victorie electorală, T, meritam şi eu, aşa cum te aşteptai, măcar nişte împachetări cu noroi la Perşani, nişte şpriţuri la vreo terasă cu stropitori şi ambianţă lounge, poate o excursie la Prislop… Am continuat însă să mă rostogolesc în rîpele pesimismului meu tot mai nuanţat, mai devastator. Te invidiez pentru capacitatea ta, străină mie din păcate, de a-ţi extrage bucuriile din evitarea înţeleaptă a  „marilor teme”.  Nu m-am gîndit niciodată cîtă tihnă poate produce întîmplarea că nu peste casa ta a trecut ţunami…Îţi promit că voi exersa genul ăsta de fericire, voi trăi ca un budist. Oricum într-o astfel de ţară nu poţi fi altceva decît…budist.

  PS Totuşi, nu-i prea subiectiv? 

 7. Subiectivismul,voievoade,cred ca ne caracterizeaza pe fiecare mai mult sau mai putin…incercam sa fim tot timpul obiectivi, incercam sa privim cu detasare anumite evenimente dar in cele mai multe din cazuri le traim subiectiv…..si eu (ca si tine cred ) am fost toata viata un luptator…inainte de ’90,cand nu se punea problema de politica,am luptat cu viata,scoala,meseria,familia…nimeni nu mi-a dat nimic pe de-a moaca,am incercat tot timpul sa fiu un perfectionist dar…cateodata am mai dat-o si chix(d-ale vietii,nu??).

  Dupa ’90, pe langa meserie,viata mi-a oferit(ca de altfel la fiecare) si alte optiuni (si culmea ironiei..toate in acelasi timp):politica,emigrare,sindicalism(o alta forma de politica).Politica am respins-o din start(nu pentru ca nu aveam vocatie,poate,ci pentru ca uram cameleonismul),emigrarea era ceva nou si necunoscut pentru mine(desi puteam s-o fac legal) asa ca am ales ultima varianta(de fapt ea m-a ales pe mine) cu credinta ca pot sa fac ceva intr-adevar bun dupa atatia ani in care sindicatul a fost doar remorca politicii si partidului.Puteam ajunge prin sindicat unde au ajuns Ciorbea sau Mitrea dar asta insemna implicarea in politica si de fapt asa s-a ajuns(sau s-a continuat de fapt) cu remorcarea sindicalismului la politica….asa ca m-am retras si am revenit la prima dragoste,meseria,urmarind neputincios cum se duce de rapa totul,an de an,inclusiv viitorul meseriei si al familiei.
  Cand am crezut ca totul este pierdut,sansa(de care-ti vorbeam anul trecut si pe care multi au considerat-o lasitate..who cares?) careia i-am dat cu piciorul in ’90 s-a reintors si n-am mai ratat-o…n-a fost o decizie usoara insa am vrut si am avut posibilitatea sa-mi demonstrez,in primul rand mie,ca sunt capabil si de altceva.Si aici am incercat sa fiu acelasi luptator,m-am lovit de probleme oarecum similare cu cele din Romania dar am incercat sa raman optimist si sa merg inainte pentru ca deocamdata cale de intoarcere nu prea vad.Anii au trecut si peste mine(ca si peste orisicine), „coltii” s-au mai tocit,puterile asisderea iar de aici si pana la „micile bucurii” nu mai este decat un pas…in Romania cei de-o seama cu mine nu mai spera nici la aceste „mici bucurii”,nu crezi??
  Chestia cu tzunami n-a fost prea fair insa ai dreptate,in felul tau,…depinde cum gandesti,la scara micro sau macro….ce n-am inteles este chestia cu budismul si cu tara…te referi la budism ca religie sau ca o stare a natiunii intr-o „buda”???…..la care tara te referi??…ai cam lasat finalul in coada de peste.

 8. Cu toată ferocitatea naţionalismului meu, de unde şi depresiile-mi  „macro” – vorba ta,  dacă ieri ţi-aş fi suduit alegerea, azi, din păcate trebuie să recunosc că ţi-o fericesc. Nu că aş fi „umblat”  la „decalog”, adică la principii, ci pentru că am înţeles rolul sanitar al unor decizii de genul ăsta, în contextul ăsta. Deja avem de-a face cu o chestiune de sănătate mintală; acum nu se mai pune problema marilor probleme. Cînd vezi cu ochiul liber inconştienţa voioasă cu care ne auto-destructurăm, începînd cu valorile care ne-au întemeiat cumva/cîndva, de bine de rău (alea cîte-or fi) şi sfîrşind cu sufletul personal, fuga se impune ca o soluţie perfect raţională. Nu-i trădare, nu-i egoism. E igienă! Pe toate planurile. Am vorbit de budism pentru că budismul e varianta religioasă a escamotării realităţii, e o formă de nepăsare pentru care nimeni nu te condamnă, o nepăsare cu ştaif.  Dar cînd am pomenit că nu poţi trăi aici decît ca budist, nu m-am mai gîndit la calitatea de membru al  sectei hinduse împricinate, ci la „instituţia” pe care ai amintit-o şi care, ca brand de ţară, ar fi mult mai aproape de adevăr decît frunza..
  Ca şi ţie, nici mie nu-mi lipseşte nimic, aici în ţară. Dar e insuportabilă priveliştea lipsei „micilor bucurii” a celor de-un leat cu tine. A semenilor mei. 

  Legionarul are dreptate,  istoria, oculta, codex-ul, protocoalele, bildărbergii, comisia trilaterală …dar şi noi am pus umărul la greu. Au intrat ca-n brînză.  

 9. HOHOH…Imi face placere sa citesc comentariile voastre dupa o lunga perioada de absenta …insa vad ca nu sa schimbat nimic …se propune un subiect ,se incepe bine discutia,dar, ca de obicei se deviaza de la subiect si se incepe clasica discutie.”eu is mai tare si mai dastept”…daca aveam un dubiu cu privinta la motivul pentru care suntem” asa de bine ” tratati in europa si in general pe acest glob pamintesc voi m ati facut sa inreleg si acest aspect…care imi lipsea .Rominul nu trebuie sa isi cistige onoarea ….Rominul trebuie sa se trezeasca…pentu ca a dormit destul…o viata are…si o cinste…

LĂSAȚI UN MESAJ