Sfinții Împărați Constantin și Elena , sfinții care au dat libertate creștinismului

0
102
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Sfinții Împărați Constantin și Elena este o sărbătoare în calendarul bizantin (folosit de bisericile ortodoxe și de bisericile unite cu Roma), fixată pe data de 21 mai. Sărbătoarea îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta.
Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus născut în 272/274 și decedat în mai 337. Este cunoscut sub numele de Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost împărat roman între 306 și 337, devenind conducător al întregului Imperiu Roman după înfrangerea lui Maxentiu și a lui Liciniu. Legenda spune că în toamna anului 312, în ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a zărit pe cer, în plină zi, o cruce strălucitoare, deasupra soarelui, ce avea inscriptia: “in hoc signo vinces” – “prin acest semn vei birui”; iar pe timpul nopții i s-a arătat în vis însusi Iisus Hristos, cu semnul crucii, cerându-i să pună acest semn sfânt pe steagurile soldaților săi, urmând să fie protector în focurile bătăliei.Constantin a procedat întocmai după aceste semne și a câștigat bătălia.
Flavia Iulia Helena’, a trăit în periada 248 – 329, a fost căsătorită cu generalul roman Constantinius Chlorus, fiind mama Împăratului Sfântului Constantin cel Mare. A fost o femeie deosebit de credincioasă și cunoscută pentru pioșenia ei. A înfăptuit pelerinajul în Palestina și în provinciile răsăritene, fiindu-i atribuite găsirea moaștelor Sfintei Cruci a lui Hristos și aflarea rămășițelor celor trei magi. Se spune că în timp ce era în pelerinaj, a văzut oameni care duceau un mort pe o colină unde erau 3 cruci. Aceștia îl apropiau de fiecare dintre ele. Ajungând la ultima, când mortul a atins crucea, a înviat. Așa a fost descoperită crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama să, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Datorită sfinților Constantin și Elena, creștinismul a devenit religie permisă- Edictul de la Milan, ianuarie 313, jertfele sângeroase au fost interzise, au fost înlăturate din legile penale pedepsele contrare creştinismului, a fost îmbunătăţit tratamentul în închisori, a ușurat eliberarea sclavilor acordând episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i declara liberi în biserici. A protejat prin lege pe săraci, orfani şi văduve, a modifat legislaţia privind căsătoria, a îngreunat divorţul şi a pedepsit adulterul. Pentru prima dată, duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.
Aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, cele mai multe fiind femei cu numele Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana şi Nuţi.
Majoritatea bărbaţilor se numesc Constantin, în timp ce alţii poartă numele Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi şi Costeluş.

LĂSAȚI UN MESAJ