Sfinții 40 de mucenici- începutul Anului Agrar, hotarul dintre iarnă și vară!

0
88
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia au format un grup de patruzeci de ostași romani care au pătimit în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, primind martiriul prin zdrobirea oaselor și apoi arderea trupurilor, în anul 320. Prăznuirea celor 40 de Sfinți Mucenici în se face la 9 martie. Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se suprapune cu începerea Anului Agricol Tradițional şi astfel s-a format o sărbătoare tradițională românească: Mucenicii sau Măcinicii. În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie „zilele babelor”, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc „zilelor moșilor”, zile calde. Amintirea Sfinților 40 de mucenici a dat loc la anumite obiceiuri populare, constând în pregătirea unor produse alimentare din: făină de grâu- bobul de grâu zdrobit este simbolul morții, dulciurile amintesc bucuria biruinței, și condimente, mai ales scorțișoară- simbol al suferințelor. Pregătite sub formă de opturi, sugerând coroanele oferite martirilor, sau de pâinișoare scufundate într-o compoziție de aspectul apei înghețate, amintind lacul în care au murit ostașii credincioși, ele se consumă în familie și se împart la vecini.
În unele regiuni ale țării există obiceiul conform căruia țăranii scot plugul la arat. Acesta reprezintă, în mod simbolic, începutul anului agricol. Dacă plouă în ziua Sfinților Mucenici, atunci va ploua și în ziua de Paști. Dacă tună de Mucenici, atunci vara va fi prielnică tuturor culturilor. Dacă în noaptea dinaintea sărbătorii Sfinților Mucenici va îngheța, atunci toamna va fi lungă,
Din bătrâni se spune că bărbații trebuie să bea pe 9 martie, 44 de pahare cu vin. Acestea ar reprezenta sângele vărsat de cei 40 de Sfinți Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot consuma cele 44 de pahare cu vin, e bine ca măcar să guste vin în această zi sau să fie stropiți cu vin, acesta reprezentând puterea de muncă de peste an.
În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferență, deşi Sfinții Martiri au fost 40? Ei bine, după tradiţia geto-dacică, au fost 44 de mucenici, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care este tot sfânt militar. De aceea, în unele zone, exista până astăzi credință, că acești Sfinti au fost 44.
sursa foto:eMaramures.ro

LĂSAȚI UN MESAJ