Pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici, soldaţi romani ucişi în Sevastia în vremea împăratului Licinius. În credinţa populară, în ziua Mucenicilor, se spune că se deschid porţile Raiului şi mormintele, iar gospodinele pregătesc mucenici, fie moldoveneşti, fie munteneşti, pe care îi consumă în familie, fie îi împart la biserică, după ce au fost sfinţiţi. Tot în ziua de Mucenici, tradiţia populară spune că trebuie să se consume/împartă 40 sau 44 de pahare cu vin. Tot în această zi se împarte coliva pentru sufletele celor plecaţi dintre noi.
Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendar şi aduce cu sine o serie de tradiţii şi obiceiuri, dar şi câteva lucruri pe care este interzis să le faci în această zi mare.
Ca la fiecare sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox nu se spală, coase şi nu se face curăţenie. De asemenea, trebuie evitat lucratul în gospodărie, gătitul şi curăţenia. Nu este bine să te cerţi sau să porţi ranchiună în această zi pentru că potrivit unei credinţe străvechi vei atrage o vară cu multe neînţelegeri şi decepţii. Nu se dau bani cu împrumut pentru că atragi datorii şi pagube băneşti care se vor înmulţi de-a lungul anilor.
Tradiţia spune că pentru a fi sănătoşi trebuie să înălţăm o rugăciune către cei 40 de Mucenici chiar în dimineaţa zilei acestei sărbători. O superstiţie din popor mai spune că în ziua de 9 martie cei 40 de mucenici se adună pentru a participa la un sobor de dezgheţare a pământului şi slobozire a căldurii. Dacă în această zi va ploua atunci va ploua şi în ziua de Paşti. În cazul în care pe 9 martie răsună tunete atunci va fi o vară benefică pentru culturi. Dacă în noaptea de dinaintea zilei este frig şi pământul îngheaţă se crede că va urma o toamnă îndelungată.
Sursa:www.bzb.ro