Sfaturi de campanie

6
26
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html


Fă ceva în oraş în fiecare an. Mandatul e lung şi oamenii uită în ultimul an ce ai făcut în primul.
Alegerile să te prindă cu lucrări în plină desfăşurare. Păstrează „gloanţe“ până în ultimele zile. Apucă-te de treabă suficient de devreme cât să nu se spună că o faci doar electoral, dar destul de târziu pentru a le fi alegătorilor proaspăt în memorie efortul tău.
Nu te „ambala“ la lucrări esenţiale, dar care nu se văd: canalizări, reţea de apă, conducte de gaz şi alte asemenea. Sau dacă o faci, fă-o cât mai repede! Lumea se va enerva din cauza disconfortului prelungit, iar de ţevi aeriene nu a auzit încă nimeni.
Dacă tot nu ai bani, decât să te plângi, fă lucruri ieftine, dar cu impact vizual şi estetic: ronduri de flori, părculeţe, locuri de joacă.
Nu le spune alegătorilor „Ajutaţi-mă să…“, „Haideţi să facem împreună…“. Nu miza prea mult pe conştiinţa şi participarea lor civică. Spune-le mai degrabă „Vă promit că…“, Vă dau…“. Asta vor să audă…
Nu te hazarda să promiţi prea multe. Promite 3-4 proiecte, pe care să le duci cât de cât la bun sfârşit. Dacă se va vedea ceva din fiecare, un nou mandat e ca şi asigurat.
Asta a fost valabil pentru primari. Pentru contracandidaţi e mai simplu.
Opune-te la tot ce face primarul.
Spune că nimic din ce a făcut nu a făcut bine. Binele l-a făcut rău şi răul l-a făcut bine.
Nu fi cu nimic de acord, nu fi nici măcar rezonabil. Chiar dacă în sinea ta recunoşti că unele lucruri sunt bune şi că, în condiţiile date, nu se putea mai bine. Dar nu recunoaşte asta nici în ruptul capului, cu glas tare.
Dacă ai fost în trecut pe acolo, în capul trebii, candidează din nou, cu tupeu. Găseşte scuze pentru nerealizări (lumea uită), dar promite că dacă vii ACUM la putere, sigur vei face totul.
Chiar dacă odată, demult, ai fost în echipă cu actuala putere, dă-te disident, neînţeles, dă vina pe ei pentru nereuşitele tale.
Chiar dacă ai beneficiat de unele fonduri de la Primărie, nu mai recunoaşte nimic. Tu ai fost corect, ei nu s-au achitat de obligaţii. Şi oricum, nu era o sumă atât de mare…
Înjură, acuză, n-avea mamă, n-avea tată! Ce dacă alegerile trec! Din jeep e mai greu să dai ochii cu oponenţii pe care i-ai porcăit. Şi dacă chiar se va întâmpla, spune cu glas mieros: „Ei, aşa e în alegeri!“.
Sunt nişte sfaturi, mai obiective sau mai cinice, mai auzite sau mai deprinse pe parcurs, de mine, vechi observator al campaniilor electorale locale.
Dar unde sunt alegătorii în tot acest peisaj? Ei, contracandidaţii, spun că în centrul preocupărilor lor. Eu cred că mai degrabă ni se rezervă un rol periferic. Dar noi, alegătorii, ce spunem?

6 COMENTARII

 1. Crezi ca te aude cineva d-le Redactor?….fiecare face cum stie,cum poate,cum vrea si-l doare in spate de alegatori. O zi buna.

 2. „Din ianuarie pana in mai”
  Sa traiesti 22 de ani in Romania si sa nu constati ca in anii 1992-1996 cand au fost comunistii lui Iliescu la putere s-au copt legile pentru jaful tarii asteia astfel incat toata economia lui ceausescu sa intre pe mana unora ca Ghita, Voiculescu, Vantu prin programul CUPONIADA 1 (pe care chiar Vantu s-a laudat ca le cumpara la colt de strada cu ajutorul tiganilor) era LINISTE, ca in 2000-2004 cand a luat amploare coruptia (atunci fara corupti) a carei rezultate se vad acum cand „privatizatii” lui Iliescu bat cararile la DNA era LINISTE, iar cand nu sunt comunistii la putere este imposibil sa nu se iste miscari de strada („Tapul si cu chiorul, au mintit poporul” sau „Cihorul si piticul sa plece cu dricul”, acelasi stil, vedeti?) si tu sa nu-ti dai seama ca astia le provoaca (cu televiziunile lor personale, care n-au legatura cu poporul), e o TAMPENIE. Sa te uiti in gura unuia ca Crin Antonescu care INCITA lumea la NERESPECTAREA LEGII (legea adunarilor publice) fiind de acord cu NERESPECTAREA LEGII si acesta sa si vrea sa fie presedinte, e o TAMPENIE.

  Sa te uiti in gura unora adunati pe acolo pe Facebook (toti taietorii de frunza la caini, care in loc sa-si gaseasca un lucru util de facut freaca netul de dimineata pana seara, ba chiar si noaptea) ba chiar sa spui ca si tu gandesti ca ei , e o TAMPENIE.
  Sa traiesti 22 de ani in tara asta, sa observi ca unii din profitorii revolutiei sunt Voiculescu, Ghita, Vantu (ma rog, Schvartz) care „si-au” tras” televiziuni, sa nu vezi ce se vede din aviaon, ca ei sunt cei care au instigat sa se iasa in strada, si sa crezi ca vointa lor e si vointa ta, e o TAMPENIE.

  Sa nu te prinzi ca de fapt ei au vrut sa-si puna marionetele care le-ar putea „albi” dosarele pe care le au pe la DNA si judecatorie,e o TAMPENIE.

  Sa nu te prinzi ca toti „analistii” si ziaristii lor de fapt aveau o durere in fund de ce se cerea in strada pentru ca sunt platiti suficient incat sa-si asigure si spagile la doctor daca e nevoie, vacante in tari exotice si un trai ultradecent ,nefiind decat niste slugi (salariati) ai lui Vantu, Voiculescu, Ghita (si ale altora la alte niveluri) si nu fac altceva decat ce vor stapanii lor, e o TAMPENIE.

  Sa nu te prinzi ca USL a fost in spatele „miscarii” in urma careia au fost debarcate guvernele Boc si Ungureanu

  si s-au instalat la Putere prin mijloace mai putin ortodoxe si nu prin alegeri democratice,e o TAMPENIE.

 3. Iubiti fàgàràseni ! Vreti sà ” Tràiti Bine ” ? Atunci votati pe Games Cameron , Steven Spielberg , Leona Lewis , Jodie Foster , Cate Blanchett , Brad Pitt , Nathalie Portman , Stefani Joane Angelina Germanotta , Hayley Westenra , ….si alti artisti inteligenti ,.. in nici un caz nu votati creeaturile alea de pe listele voastre , cà dacà faceti asta , va fi jale mare !
  ……… Cu stimà , dr. evil

 4. Stau si ma intreb,uluit,cata vreme veti mai posta pe acest forum frazele aberante si cretine ale acestui imbecil,care-si spune dr.evil!

 5. Pentru D.I.O. : Bine Tovaràse ( Dl. )

  Becil ” ! Dacà Excelenta Ta , te consideri ” Becil ” , nu am nimic impotrivà ! Eu , in dimensiunea mea , nu cunosc aceste notiuni , ( de Becil si Im – Becil ) , asa cà nu pot sà mà supàr pe tine ,..
  Dar ce te deranjeajà pe tine , dacà eu incerc sà ” luminez ” fàgàràsenii ? Sau preferi ca fàgàràsenii sà tràiascà in

  beznà , in continuare ? Sau esti si tu unul din miile de fàgàràseni care a trecut cu succes la MASOKISM ?

 6. Ba Fratilor , eu am vaga impresie , ca doctorul asta , Evil , ” arii driptatie ” ! Noi traim cu totii intr-o bezna totala , doar putini realizeaza acest lucru ( din fericire ) ! Ca altfel , nu stiu ce s-ar intampla , …. Alesii Neamului stiu asta , si din aceasta cauza ne tin in bezna asta totala , ca daca ne-ar lumina si pe noi , ar fi PRAPAD ! Sa stiti voi ca Evil are dreptate : singura posibilitate de a ” TRAI BINE ” este sa treceti la MASOKISM ! Alta solutie nu mai exista !

LĂSAȚI UN MESAJ