Sfântul Ștefan, ocrotitorul nedreptățiților

0
65
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

În a treia zi de Crăciun are loc o mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Numele sfântului provine din limba greacă și înseamnă „cununa lui Dumnezeu”.
Sfântul Ştefan se trage din Ierusalim şi avea origini iudaice. De asemenea, Sfântul Ştefan este recunoscut că fiind primul martir creştin care a fost condamnat de către autorităţile Iudaice.
Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urma pretutindeni și care a asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon. Se spune despre Sfântul Ştefan că avea un suflet de aur şi înţelegea foarte bine ce se întâmplă în sufletul oamenilor. Mulţi creștini se roagă la acesta, deoarece se spune că este ocrotitorul celor bolnavi dar şi al celor nedreptăţiţi şi al văduvelor. Potrivit unei tradiții străvechi, de Sfântul Ștefan este bine să se dea în dar o icoană a Sfântului sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave, dar şi pentru sporul casei. În această zi, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească. Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan. Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi. În ziua praznicului este bine să evităm deplasările în zonele montane și în locuri izolate, care ne pun viața în primejdie. Sfântul Ștefan, primul diacon şi martir al Bisericii, este sărbătorit de creștinii romano-catolici, anglicani, reformați, evanghelici și unitarieni pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun.

LĂSAȚI UN MESAJ