SFÂNTA PARASCHEVA. Ce e total interzis să faci pe 14 octombrie!

0
410
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Făgărășeni o sărbătoresc la 14 octombrie pe Sfânta Parascheva, cunoscută și ca Sfânta Vineri. Se spune că Sfânta Parascheva se roagă pentru fetele nemăritate să aibă parte de soți buni, iar pentru cele însărcinate, să nască ușor. Femeile însărcinate trebuie să se roage Sfintei Parascheva, să aibă o naștere ușoara și un copil sănătos. De asemenea, trebuie să împartă din bucatele lor unor copii sărmani. Atenție, însă! În această zi, nu trebuie să se împartă alimente care amintesc de forma crucii, nuci, castraveți și pepene rosu. Totodată, aceste alimente nu trebuie consumate în această zi. Este interzis și șesutul, spălatul rufelor, cusutul, călcatul, măturatul, iar femeile nu trebuie să aprindă focul în vatră.

 

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.

Cheamă și pe Duhul Sfânt – izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună -, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!

 

LĂSAȚI UN MESAJ