Sezonul vișinelor- rețete de vișinată și dulceață de vișine

0
948
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

 

images

Sezonul vişinelor  este  abia la început. Gospodinele caută să ne delecteze cu tot felul de dulcețuri sau gemuri din fructe de sezon. Chiar dacă sunt mai acrişoare decât cireşele, specialiştii în nutriţie spun că vişinele conţin mai puţine zaharuri decât acestea. Potasiul pe care îl au în compoziţie contribuie la furnizarea unei cantităţi de energie optimă organismului, dar şi la arderea grăsimilor. Prin urmare, aceste fructe uşor acrişoare sunt recomandate mai ales persoanelor care vor să scape de kilogramele în plus.

 

 

 

 

 

 

Mai jos am pregătit trei rețete simple pentru prepararea dulceaţei de vişine dar și trei rețete pentru prepararea vișinatei.

 

index

Reţetă 1: Dulceață de vișine

 

INGREDIENTE:

 

– 1 kilogram de vişine fără sâmburi

 

– 1 kilogram de zahăr

 

– 1 lămâie

 

– 1 linguriţă sare de lămâie

 

– 1 baton de scorţişoară

 

– o jumătate de păstaie vanilie.

 

MOD DE PREPARARE:

 

Se spală vişinele, apoi se curăţă de codiţe şi sâmburi.

 

Se ia un bol şi se aşază un rând de vişine, un rând de zahăr şi tot aşa până ce s-au terminat vişinele. Ultimul strat pus în bol trebuie să fie cel de zahăr. Apoi se lasă aşa câteva ore, până ce zahărul se va topi în siroupul dulce acrioşor al vişinelor.

 

  După care se răstoarnă totul într-o cratiţă cu fund dublu şi se pune la fiert la foc destul de tare până începe să fiarbă, după care se dă focul mai mic şi se adună spuma formată deasupra. Apoi, se stoarce lămâia şi se adaugă, împreună cu sare de de lămâie.

 

Pentru că vişinele nu au un parfum, este indicat să se pună deoparte o jumătate de cană de sirop de vişine, peste care se va adăuga păstaia de vanilie.

 

Apoi, se adaugă şi siropul cu parfum de vanilie şi se lasă la fiert în jur de o oră şi jumătate. Se stinge focul şi se adaugă batonul de scorţişoară. Se lasă compoziţia rezultată până a doua zi, când se va verifica cât de legat este siropul. Apoi, se pune la fiert la foc potrivit şi se verifică cât de închegată este compoziţia. După ce este lăsată să fiarbă timp de o oră, se înmoaie o lingură sau spatulă din lemn în siropul care fierbe, apoi se lasă să se scurgă pe o farfurie ultimele 3-4 picături. Dacă picăturile căzute rămân rotunde precum mărgelele, atunci siropul este destul de închegat. Se ia compoziţia de pe foc şi se lasă la răcit.

 

Dulceaţa de vişine obţinută se pune în borcane, care se închid bine, fie cu un capac sau cu un strat de celofan şi se depozitează în cămară.

 

Sursă: PetitChef

 

Reţetă 2 Dulceață de vișine

 

INGREDIENTE:

 

– 1 kilogram şi jumătate de vişine fără sâmburi

 

– 1 kilogram şi 200 de grame de zahăr

 

– 1 linguriţă de sare de lămâie

 

MOD DE PREPARARE:

 

Se aleg vişine sănătoase, se spală, se scot sâmburii, se pun fructele într-un vas corespunzător şi se acoperă cu zahăr. Compoziţia obţinută se lasă pentru câteva ceasuri bune, de preferat peste noapte.

 

A doua zi se pune cratiţa în care au fost puse vişinele şi zahărul la foc şi se amestecă uşor până la topirea zahărului. Se scoate o parte din sirop şi se lasă restul compoziţiei la fiert, la foc potrivit, timp de o oră, timp în care se amestecă în continuu. După ce timpul de fierbere a expirat, se ia oala de pe foc şi se lasă la răcit. După ce dulceaţa de vişine s-a răcit, compoziţia se adaugă în în borcane, care se păstrează în cămară.

 

Sursă: Gustos.ro

 

Reţetă 3 Dulceață de vișine

 

INGREDIENTE:

 

– vişine

 

– zahăr

 

MOD DE PREPARARE:

 

  Se spală vişinele, apoi se rup codiţele şi se scot sâmburii şi se pun pe o sită să se scurgă, după care se cântăresc. Se cântăreşte aceeaşi cantitate de zahăr. Se pune într-o cratiţă special destinată preparării dulceţurilor un rând de vişine, o parte din zahăr, apoi iar vişine şi restul de zahăr. Se scutură puţin cratiţa pentru ca fructele să fie bine cuprinse de zahăr, apoi se lasă la rece câteva ceasuri, deşi ideal ar fi să fie lăsate peste noapte. A doua zi vişinele se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai puternic.

 

Din când în cand se mai scutură cratiţa. Pe măsură ce se formează spuma, se culege cu vârful unei linguri şi se pune deoparte. Dulceaţa trebuie să fiarbă repede pentru ca fructele să nu-şi schimbe culoarea. Către sfârşit, când dulceaţa de vişine începe să bolborosească, se ia o linguriţă de zeamă, se pune la rece, apoi se încearcă dacă este destul de legată. Dacă curge din linguriţă ca apa, nu este legată. Dar dacă zeama de dulceaţă este mai închegată, atunci dulceaţa de vişine este legată.

 

Se lasă să se răcească în cratiţă, acoperită cu un şervet ud. Dacă dulceaţa mai lasă zeamă, se mai pune pe foc, până scade la loc. Apoi se verifică din nou, şi se lasă să se răcească. La final, dulceaţa de vişine obţinută se pune în borcane curate şi uscate, care se vor acoperi cu celofan şi se leagă.

sursa: rețete mâncare

 

Vișinată

Vişinata este o băutură alcoolică de culoare roşie sau roz, foarte aromată, cu un gust dulce, fructat. Pentru că are un gust dulce, atât datorită fructelor, cât şi datorită zahărului, medicii nutriţionişti recomandă să bem vişinată cu precauţie, deoarece riscăm să ne îmbătăm foarte repede: efect dat de conţinutul ridicat de zahăr, care accelerează apariţia stării de beţie.

index

Rețeta 1 Vișinată

Ingrediente:

 

● un kilogram de vişine coapte
● 500 de grame de zahăr
● jumătate de litru de alcool dublu rafinat de 90 de grade

 

Mod de preparare:

 

  Vişinele coapte se curăţă de frunzuliţe şi codiţe, se spală şi se lasă la uscat. După ce s-au uscat, se toarnă cu mare grijă într-o damigeană de sticlă. Se pune un rând de vişine, un rând de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Se închide bine damigeana şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi la căldură, aproximativ o săptămână, până când zahărul se topeşte formându-se un sirop. În tot acest timp, zilnic, damigeana trebuie scuturată pentru ca fructele să se amestece cu zahărul. Când s-a topit zahărul şi siropul este format, se va adăuga alcoolul şi se mai lasă încă trei săptămâni, timp în care damigeana se va agita la două zile şi se va păstra la loc întunecat şi mai răcoros. După această perioadă, se trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conţinutul. Vişinele rămase în damigeană pot fi folosite la prepararea prăjiturilor sau mâncate pur şi simplu.

 

Rețetă 2.  Vișinată

 

Ingrediente:

 

● trei kilograme de vişine
● două kilograme de zahăr
● doi litri de votcă fără arome
● doi litri de apă

Mod de preparare:

 

  După ce fructele au fost curăţate de codiţe, frunze şi au fost bine spălate, se pun într-o damigeană de cinci litri. După un strat de vişine se adaugă un strat de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie de zahăr. După care damigeana se astupă cu un dop de plută şi se lasă la soare timp de 4 zile. În această perioadă, din când în când se mai amestecă conţinutul. Apoi, se adaugă votca şi apa şi se lasă, într-un loc întunecat şi răcoros, timp de o săptămână. După această perioadă, se trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conţinutul.

 
Rețetă 3. Vişinată

 

Ingrediete:

 

● un kilogram de vişine
● 400 de grame de zahăr
● 500 de mililitri de palincă
● 150 de grame de zmeură
● 150 de grame de afine
● o sticluţă de rom

 

Mod de preparare:

 

Vişinele, zmeura şi afinele se spală şi se pun într-o sticla cu gura largă, iar peste ele se pune zahărul. Se leagă bine sticla la gură şi se pune la soare trei zile, până se lasă din vişine siropul. După aceste zile se toarnă alcoolul şi sticla de rom peste sirop şi se lasă la macerat pentru alte patru zile, după care se poate completa cu apă, în funcţie de cât de tare vrei să fie vişinata. Această reţetă de vişinată va oferi băuturii un gust aparte, datorită combinaţiilor dintre ingrediente.

LĂSAȚI UN MESAJ