Șezătoare de Sfântul Haralambie, la Crama Cetății

0
348
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Casa Municipală de Cultură Făgăraș organizează ”Șezătoare de Sfântul Haralambie” în data de 10 februarie, de la ora 16.00, în crama Cetății Făgăraș împreună cu femeile din satul Grid care vor fi gazde. Muzica va fi întreținută de Taraful din Comăna și Crihalma. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Pentru rezervări puteți suna la numărul de telefon 0268 211 929 de luni – vineri între orele 10.00 – 17.00. Organizatorii sugerează purtarea unei ii sau cămașă românească.
Mama Ică Urdea din Grid a povestit într-un interviu pentru Casa Municipală de Cultură, că femeile din sat organizau mereu o șezătoare de Sfântul Haralambie deoarece trebuiau alungate spiritele rele din sat. Înainte cu o săptămână se adunau femeile din sat, puneau bilete cu numele fiecărei femei într-o pălărie și care ieșea trebuia să pregătească șezătoarea pentru Haralambie. Femeia se pregătea cu gogoși, la șezătoare se spunea rugăciunea Sfântului Haralambie, deoarece acest sfânt păzea animalele de boli, și unele dintre ele se făceau urâte (se îmbrăcau urât).
Sfântului Haralambie este considerat cel mai bătrân mucenic dintre cei prăznuiți de creștini. A fost episcop al cetății Magnezia din Asia Mică, Turcia de astăzi. Pe vremea împăratului Septimiu Sever (193-211), când a fost declanșată o perioadă de prigonire a creștinilor, a fost arestat, din ordinul proconsulului Lucian al Magneziei. Haralambie a fost martirizat în anul 202. Canonizat fiind, este prăznuit de toate bisericile creștine pe 10 februarie. În tradițiile din zona Făgărașului este foarte bine ancorat. El este unul din sfinții care apar frecvent în icoanele pe sticlă din zona Transilvaniei și cu precădere pe cele din zona Făgărașului. Deși în calendarul ortodox nu este unul din sfinții importanți, în zona Făgărașului sărbătoarea sa este și astăzi respectată.

LĂSAȚI UN MESAJ