Serbările Cetăţii, la final

0
38
http://webmobile.xdev.ro/fagarastv/player.html

Atmosfera medievală şi de sărbătoare, care a ţinut la Făgăraş mai mult ca în basme, s-a încheiat. Şi cum era de aşteptat, ultimul weekend de distracţie oferit făgărăşenilor şi turiştilor a fost unul de excepţie. Turniruri medievale, spectacole de foc, jonglerie şi dans şi concursuri interactive. Fiecare seară s-a încheiat cu concerte de muzică populară şi uşoară susţinute de artişti de renume. Ineditul Festivalului Medieval a fost plimbarea cu balonul. 

 

12 zile de sărbătoare

Sărbătorirea Zilelor Făgăraşului a luat sfârşit. Indiferent că s-au numit „Zilele Cetăţii“, „Festival Medieval“  sau „Cetatea Făgăraşului-Legendă vie“, toate cele trei serbări au avut ca obiect, subiect şi decor Cetatea Făgăraşului. După trei săptămâni în care făgărăşenii s-au simţit în fiecare weekend ca în vacanţă, iar turiştii au umplut municipiul nostru, peste festival s-a tras cortina. Ultima parte a sărbătorii a fost Festivalul Medieval, care s-a întins pe durata a patru zile. La fel ca şi în zilele precedente, curioşii s-au putut întrece la trasul cu arcul la ţintă, s-au putut costuma şi poza în cavaleri şi domniţe. Copiii au putut admira duelurile dintre cavalerii în zale, turnirurile călare sau şi-au lăsat feţele pictate cu vopsea.

 

Trasul săbiei din copac, cea mai grea misiune

Cea mai inedită competiţie a fost scoaterea spadei din buturugă, o premieră la Serbările Cetăţii. Voinicii făgărăşeni au încercat zadarnic să scoată sabia înfiptă temeinic într-un trunchi de copac. Cel care ar fi reuşit, ar fi fost recompensat cu o călătorie cu balonul. Cum organizatorii se aşteptau la un astfel de deznodământ şi voiau ca premiul să fie atribuit, au organizat o tombolă, iar un norocos a fost desemnat pentru ineditul zbor, în nacela unui balon umplut cu are cald.

 

„Am completat un talon de participare, dar nu mă aşteptam să câştig chiar eu călătoria cu balonul. Am venit împreună cu nepoţica şi nu regret pentru că a fost o experienţă unică, atât pentru ea cât şi pentru mine. Niciodată nu am avut ocazia să urc într-un astfel de balon“, a spus fericita câştigătoare.

 

Concerte, concerte, concerte        

Vineri, sâmbătă şi duminică, scena de lângă zidurile cetăţii a găzduit spectacole şi concerte mult gustate de asistenţă. Vineri, firul a fost reluat de unde se întrerupsese în weekend-ul precedent, adică la muzica rock. „Ostilităţile“ au fost deschise de trupa bucureşteană True Band, avându-l ca solist vocal pe făgărăşeanul Daniel Ignat, alias The AC/DC Man. Cântând cu aplomb şi profesionalism piese ale cunoscutei trupe australiene, ei au făcut publicului încălzirea pentru recitalul grupului Voltaj. Aceştia au animat asistenţa care a cântat în cor refrenele cunoscutelor melodii ale formaţiei.

„Sunt foarte bucuros că am ajuns din nou la Făgăraş şi am susţinut un concert extraordinar. După cum aţi văzut, făgărăşenii s-au simţit ca la 20 de ani şi noi la fel. A fost foarte bine“, a declarat Călin Goia, solistul trupei Voltaj.

A fost un recital perfect, bine primit de public, atâta doar că, atraşi de promisiunile unor autografe după concert, făgărăşenii au uitat că mai pot cere şi un bis, pe care cei de la Voltaj îl aşteptau…

A doua seară, scena a fost alocată menestrelilor medievali sau moderni. Fetele de la No’Mads ne-au purtat prin toată Europa Evului Mediu, cu cântecele lor care se aflau parcă acasă lângă zidurile bătrânei cetăţi. A venit apoi rândul  îndrăgiţilor interpreţi folk Ducu Bertzi şi Vasile Şeicaru. Prezenţi aproape an de an la Făgăraş, cu diverse prilejuri, cei doi au demonstrat că nu şi-au pierdut farmecul şi inspiraţia, în pofida anilor.

Ultima seară, cea dedicată folclorului, a fost şi cea care a adunat cel mai numeros public. Soliştii populari locali au urcat rând pe rând pe scenă, spre încântarea celor prezenţi. Le-a urmat cunoscutul interpret Gheorghe Turda, care cu vocea sa puternică şi cântecele autentic ardeleneşti a entuziasmat asistenţa. A urmat, în încheierea spectacolului scenic, celebrul toboşar al legendarei trupe Phoenix, Ovidiu Lipan-Ţăndărică. Lângă el au urcat pe scenă componenţii Fanfarei 10 Prăjini şi solistul Stelu Enache. Timp de o oră şi jumătate, centrul Făgăraşului a răsunat de cântece populare balcanice, atât de dragi nouă, celor care vieţuim în acest perimetru etnic şi geografic. Cu toate acestea, publicul nu a primit foarte călduros acest gen muzical, deşi interpretarea a fost fără cusur.

Încheierea festivităţilor a fost făcută de cei care au încântat, în fiecare seară de festival, pe cei prezenţi în curtea cetăţii, trupa Hypnosis. Aceştia au dat încă o dată dovada profesionalismului lor în spectaculosul joc cu focul şi efectele pirotehnice.

 

Epilog, dar şi un nou început

Şi astfel au luat sfârşit 12 zile de sărbătoare, multe şi diverse în acelaşi timp. De pe acum, făgărăşenii se declară nerăbdători să vadă ce le vor mai pregăti edilii pentru la anul. Iar turiştii care au ajuns la Făgăraş în această perioadă, întâmplător sau intenţionat, îşi vor trece, suntem siguri, oraşul nostru ca destinaţie de vacanţă, anul viitor. Iar Cetatea Făgăraşului se va pregăti să îi primească la anul în haine noi, urmând a suferi, începând din această toamnă, ample lucrări de restaurare.

 

Iulia GRECU

Dan CIOCOIU

LĂSAȚI UN MESAJ